DOKTORKA STANIŠIĆ OBJASNILA KOJA NAMIRNICA DIŽE HOLESTEROL U NEBESA: Svi Je Masovno Jedemo I To U Velikim Količinama

Tokom nastupa u jutarnjoj emisiji TV One, dr Svetlana Stanišić govori o holesterolu, temi koja izaziva veliko interesovanje javnosti. Ona ističe četiri osnovne strategije koje treba usvojiti za efikasno upravljanje nivoima holesterola.
Pojedinci koji daju prednost fitnesu često se odlučuju da isključe žumanca iz svoje prehrane, umjesto toga odlučuju da pripremaju niskokalorične omlete od bjelanjaka.
Doktor je istakao da je važno ne zanemariti korisne materije koje se nalaze u žumancima, kao i biološku vrijednost mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda. Iako je moguće preživjeti bez konzumiranja ove hrane, one nude značajne prednosti. Doktor je takođe dao četiri alternativne strategije koje treba razmotriti pre nego što se pribegne odbacivanju mesa kao sredstva za kontrolu nivoa holesterola.
Jedan značajan napredak bilo je uključivanje biljnih vlakana u našu ishranu, posebno tokom doručka. Umjesto da kupujemo gotove ovsene pahuljice, mi sada kombinujemo zob sa mlijekom i kuhamo ga sami. Zob sadrži korisnu supstancu zvanu beta-glukan, koja igra ključnu ulogu u sprečavanju cirkulacije i apsorpcije holesterola u organizmu. Za daljnju borbu protiv kolesterola, preporučuje se uvođenje mahunarki, sjemenki, lješnjaka, oraha i badema u našu ishranu.
Evo dodatnog pristupa: Uključivanje lješnjaka, oraha i badema u vašu ishranu može pružiti izvor fitosterola, koji su biljni kolesterol. Ovi fitosteroli se takmiče s holesterolom u vašim crijevima, pomažući u njegovoj apsorpciji. Ovo je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir kada želite poboljšati svoje cjelokupno zdravlje.

Klonite se margarina.
Za primjenu trećeg pristupa, mudro je izbjegavati margarin. Medicinski stručnjaci to često nazivaju uzdržavanjem od uživanja u slatkim poslasticama. Iako mnogi pretpostavljaju da je zabrinutost zbog sadržaja šećera, zapravo je uključivanje hidrogeniziranog palminog ulja ili hidrogeniranog biljnog ulja u kreme, oblatne i slične proizvode ono što ih čini ekvivalentnim margarinu. Uprkos tome što se prodaje kao alternativa bez holesterola, ustanovljeno je da margarin značajno podiže nivo holesterola. U stvari, podiže nivo holesterola otprilike šest puta više nego puter. Upravo zbog toga su domaći kolači, koji se pripremaju na puteru, zdraviji izbor.
Izbor između uzimanja belog luka u obliku kapsula ili neuzimanja uopšte zavisi od pojedinca.
Prema riječima dr. Stanišića, četvrti pristup uključuje uključivanje hrane koja je dobra za holesterol u vašu ishranu, uključujući omiljene opcije poput belog luka, maslinovog ulja i plave ribe. Dodatno, lekar savetuje da se razmotri upotreba suplemenata, ali uz oprez. Važno je da ne prekoračite preporučenu dozu fitosterola, jer oni potencijalno mogu imati štetne efekte kada se konzumiraju u prevelikim količinama. Dr Stanišić takođe ističe važnost opreza sa suplementima belog luka koji tvrde da nemaju miris, jer možda nisu tako efikasni. Kako biste izbjegli nepotrebne troškove, najbolje je odlučiti se za suplemente koji izazivaju karakterističan zadah od bijelog luka.