EVO ZAŠTO DUGA KOSA NIJE ZA STARIJE ŽENE: Čim pređe 50, svaka žena treba da se ošiša na kratko!

Kada žena navrši pedesetu, nije neophodno da se odluči za “mušku frizuru”, ali se od nje očekuje da podšiša kosu znatno kraće.

U domenu tradicionalnih standarda ljepote, duga raspuštena kosa se često povezivala s mladošću i ženstvenošću, umjesto da je prihvaćaju stariji.

Uloga tradicije je potpuno nebitna u ovom pitanju. Starenje kose je neosporna stvarnost i za muškarce i za žene. Međutim, održavanje kose u zdravom stanju, koje ne odražava cjelokupni proces starenja tijela, sve je izazovnije.

Trenutno postoji širok spektar brendova, posebno onih u luksuznom i profesionalnom sektoru, koji nude proizvode protiv starenja kose. Međutim, važno je prepoznati da ovi proizvodi, uglavnom, nisu ništa drugo do potpuni otpad. Šampon, maske i regeneratori sami po sebi nisu u stanju da magično transformišu kosu u gušće i sjajnije stanje.

Na rast i kvalitet kose direktno utiče zdravlje i snaga folikula iz kojeg potiče. Kada folikul dobije adekvatnu ishranu i telo funkcioniše normalno bez ikakvih abnormalnosti, sposoban je da proizvodi zdravu i živahnu kosu. U nekim slučajevima, folikul je izuzetno otporan, izdržava čak i štetne efekte amonijaka koji se nalazi u farbi za kosu. Međutim, važno je napomenuti da kako starimo, cijelo naše tijelo prolazi kroz promjene koje mogu utjecati na stanje naše kose.

Stanje kose je prirodan proces koji pogađa čak i najljepše dame kako stare i nema razloga da se toga stidite.

Kako žene dođu u menopauzu, njihova kosa postaje sve tanja, krhka i podložnija oštećenjima. Nažalost, čini se da nijedan pravni lijek ne može efikasno riješiti ovaj problem.

Kosa koja je ostarjela i izgubila vlagu podložna je i kovrčanju i opadanju. Čin farbanja kose samo služi za ubrzavanje procesa oštećenja.

Kako žene stare, njihova tijela postepeno smanjuju proizvodnju estrogena, koji igra ključnu ulogu u regulaciji životnog ciklusa ćelija kože i kose.

Muškarci, takođe, doživljavaju istu muku kada je u pitanju gubitak kose; to nije problem isključivo za žene.

Budimo iskreni, ako ostavimo tradiciju na stranu, duga kosa obično ne prija starijim ženama zbog svoje tanke i suhe prirode, što rezultira u ukupnom nepovoljnom izgledu.