EVO ZAŠTO I KAKO PRAVILNO TREBA OKADITI KUĆU: Mnogi Srbi prave veliku grešku, a nisu ni svesni šta RADE

Mnogim pojedincima nije poznat ispravan način pravilnog kađenja kuće, što ovaj kršćanski ritual čini od velike važnosti.

Čin pročišćavanja prostorija od zlih duhova i bilo kakve nečistoće simbolizira tamjan u kršćanskoj tradiciji. Tamjan i briketi su kroz istoriju služili kao sredstvo za paljenje tamjana, čemu je prethodila upotreba smirne.

Pravoslavni hrišćani veruju da tamjan poseduje sposobnost da odbije svaki oblik negativnosti. Ova duboko ukorijenjena duhovna praksa je bitna komponenta svih crkvenih ceremonija, uključujući liturgije, svakodnevne molitve i dijeljenje svetih sakramenata kao što su krštenje, vjenčanje i bolesničko pomazanje posvećenim uljem.

Prihvatanje tamjana i njegovih rituala od strane hrišćanske crkve nije samo pozajmljivanje iz paganskog kulta, već pre inkorporacija nečega ukorenjenog u učenju Svetog pisma.

Riječi proroka Malahije u svetom tekstu govore da će se u doba Mesije Bogu od jutra do večeri prinositi neokaljani prinos i svjetiljka koja blista. Ranohrišćanski naučnici, uključujući i poštovanog mučenika Justina, tumačili su ovu “čistu ponudu” kao Svetu pričest i upotrebu tamjana kao simbola. Dakle, bilo je uobičajeno da kršćani uključe upotrebu tamjana tokom pričešća, nadahnuto ovim odlomkom iz Starog zavjeta.

Na stranicama Novog zavjeta, posebno u Otkrivenju po Jovanu, stalno se spominje tamjan koji se prinosi kao žrtva pravom Bogu (Otkrivenje 5:8; 8:3-5). Ova praksa odražava prinošenje tamjana Jahvi u Salomonovom hramu, kao što se spominje u Luki 1:49. Osim toga, treće apostolsko pravilo precizira da su tamjan i ulje jedini prihvatljivi darovi koji se predstavljaju u kršćanskom hramu.

Tokom čina kađenja koje obavlja sveštenik, bilo u crkvi ili u rezidencijama onih koji pripadaju njegovoj kongregaciji, razni predmeti od vjerskog značaja kao što su ikone i crkvene relikvije, kao i pojedinci koji su prisutni, bivaju obavijeni mirisom. dim. Čak i članovi porodice koji nisu posebno spomenuti u molitvi uključeni su u ovaj ritual. Kroz ovaj čin Gospodu se prinose molitve pojedinaca, a oni sami bivaju prožeti svetošću.

U smislu crkvene perspektive, upotreba tamjana simbolizira čin uzdizanja misli i emocija vjernika prema nebu dok se mole.

Ko je odgovoran za paljenje kuće?

Ne samo sveštenik, već i vlasnik kuće ima sposobnost da izvrši čin kađenja. Običaj je da se domaćin moli Bogu i pali svijeće, obično na dan krsne slave ili za vrijeme zajedničke molitve prije nedjelje i važnih praznika. Neki pojedinci se svakodnevno bave ovom praksom i ona nije ni netačna ni štetna.

Nakon završetka gradnje, uređenja, krečenja i svih značajnijih preinaka, uobičajeno je da kuću blagoslovi sveštenik. Da biste se pripremili za blagoslov, sakupite svijeću, kadionicu, tamjan, zdjelu vode i bosiljak u prostoriji u kojoj su izložene ikone. Dodatno će vam trebati posuda brašna, čaša ulja i četiri male svijeće koje ćete postaviti na zidove stana. Svećenik će čitati molitve i pomazati zidove osvećenim uljem. Tokom obreda kađenja biće klanjane molitve za dobrobit i prosperitet ukućana, posebno djece, kao i za slogu, ljubav i razumijevanje među svima koji borave u domu.

Smještena ispred ikone, svijeća treba da se pali praznicima i nedjeljom, ali ima mogućnost da gori i neprekidno po želji.

Simbolika kandila i plamena predstavlja obasjajno znanje o Hristu i blistavu duhovnost sveca čija je ikona ukrašena upaljenom kandilom. Osim toga, služi kao blagi podsjetnik za one u domaćinstvu da prihvate život ispunjen sjajem i čistoćom.

Tokom praznika, uticaj upaljene svijeće na ukupnu atmosferu i raspoloženje ukućana dobro je poznat svima koji ovaj jednostavan čin redovno ugrađuju u svoj dom.

Vodič za pušenje kuće

Da biste započeli molitvu, počnite stavljanjem briketa u kadionicu i posipanjem malom količinom tamjana odozgo. Brikete zapalite šibicom ili upaljačem, a kada počnu gorjeti, počnite s molitvom.

Da biste pravilno izvršili ritual, čvrsto uhvatite kadionicu u desnoj ruci i njome ocrtajte znak krsta u vazduhu. Nastavite da širite mirisni dim nad svakim članom ukućana, počevši od najstarijeg pa zaključno sa najmlađim. Kada je čin kađenja završen, pažljivo postavite kadionicu na određeno mjesto u kući.
Prisustvo briketa i tamjana simbolično predstavlja duboku ljubav domaćina prema vjeri i toplinu koja izvire iz njihove duše, a miris tamjana simbolizira božansku milost Duha Svetoga.