GINEKOLOG SLAĐANA OSULA PALJBU PO INTIMNOJ NJEZI ŽENA: Kad to uradite TAMO DOLE nema povratka – navući ćete BOLESTI

Na društvenim mrežama često možemo naići na lažne tvrdnje o vaginama, a nedavno je postao viralan TikTok video koji promoviše recept za izradu “vagine” kod kuće koristeći eterična ulja kokosa i čajevca.

Jedan od mitova tvrdi da stavljanje jajašca od žada u vaginu može vratiti hormonalnu ravnotežu, regulirati menstruaciju i kontrolirati mjehur. Međutim, ginekolog Slađana Raović objašnjava šta je istina i da li je opasno eksperimentirati s ovim metodama.

“Moramo se osloniti na zvaničnu medicinu. Vagina ima određeni pH, tamo se provode kliničke studije, farmaceuti i tehničari razvijaju posebne preparate. Neću komentirati sve te kućne eksperimente, niti podržavam takvo što”, objasnio je ginekolog prije nego što je razmotrio posljedice. “Prije svega, možete doživjeti reakciju na te biljne pripravke. To što je nešto prirodno ne znači da je zdravo za sve. Preporučuju to liječnici!”, dodala je.

Dakle, pitanje je šta od kućnih pripravaka možemo koristiti, uključujući intimnu higijenu? Dr. Slađan Raović ističe da nijedan lijek ne smijemo uzimati ili koristiti na svoju ruku, već samo po savjetu ginekologa. Za to je potrebno napraviti bris i na temelju njega odrediti tretman.

“Kada je pH vagine narušen, oporavak može biti težak. Dobre bakterije u vagini čuvaju vaginalnu floru i zdravlje žene. Ako njihov broj opadne, može doći do infekcija. Ovisno o tome je li u pitanju streptokok, klamidija ili gljivična infekcija, zdravlje može biti ozbiljno ugroženo. Ne možemo sami sebe liječiti”, zaključio je ginekolog, dodajući da se ćelije ženskih reproduktivnih organa regenerišu svakih 96 sati.