PLAĆAO, PA PRESAĐIVAO ORGANE DA BI ŽIVEO 200 GODINA: Hteo da nadživi i svoju DECU! Svi su pisali o danu njegove smrti

U današnjem članku istražujemo fascinantnu životnu priču jednog od najbogatijih ljudi koji su ikada živjeli – Davida Rockefellera i njegovu neprekidnu borbu za dug životni vijek.

David Rockefeller nije bio samo najstariji milijarder, bankar i filantrop, već je njegov uticaj i moć sežao daleko izvan ovih titula. Kao posljednji preživjeli unuk poznatog naftnog magnata Johna D. Rockefellera, David je naslijedio ogromno bogatstvo svoje porodice, što mu je omogućilo ogroman uticaj tokom života. Njegova moć protezala se od centara moći u Washingtonu i vlade New Yorka do glavnih gradova širom svijeta, obuhvatajući različite sektore kao što su bankarstvo, obrazovanje i umjetnost.

Iako je preminuo u 101. godini, uvijek je izražavao želju da živi duže, čak do 200 godina.

Rođen je u New Yorku 12. juna 1915. godine, kao najmlađe od šestoro braće i sestara. Njegov otac, John D. Rockefeller Jr., bio je jedini muški potomak Johna D. Rockefellera. Nakon završetka studija na Harvardu i London School of Economics, David Rockefeller se 1940. godine oženio Margaret McGrath, s kojom je imao šestoro djece. Tokom 1970-ih, preuzeo je ulogu predsjednika i izvršnog direktora Chase Manhattan banke, igrajući ključnu ulogu u rješavanju finansijskih izazova koji su tada mučili New York.

Među svjetskim liderima koji su ga poznavali bili su južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, kineski lider Deng Xiaoping, iranski šah i egipatski predsjednik Anwar el Sadat.

Kao predsjednik Muzeja moderne umjetnosti, predvodio je kampanje ohrabrujući korporacije ne samo da nabave i izlože umjetnička djela u svojim ustanovama, već i da finansijski podrže lokalne muzeje.

David Rockefeller bio je poznat po svojim velikodušnim djelima, ostavivši značajna sredstva Fondu braće Rockefeller, organizaciji posvećenoj globalnoj društvenoj transformaciji. Pored toga, donirao je značajne svote Muzeju moderne umjetnosti, prestižnoj instituciji koju je osnovala njegova majka, Abigail Greene Oldrich Rockefeller, 1929. godine, kao i Rockefeller University. Vrijedno je napomenuti da je njegova neto vrijednost procijenjena na više od 3 milijarde dolara.

Unatoč njegovim velikim djelima, o njemu se pričalo s određenom nelagodom. Njegove oči su, navodno, odisale zloslutnom aurom, izazivajući nelagodu kod onih koji su ga susreli.

Zbog svojeg ogromnog bogatstva, postao je žarište mnogih ljudi. Novinar Dave Derby je opisao kako je doživio Rokfelerov pogled tokom sastanka u hotelu Four Seasons u Dublinu.

Prije sedam godina, Derby je opisao pogled koji izaziva strah i jezu, uzrokujući osjećaj nelagode koji prolazi kroz vene. Osjećaj zla bio je opipljiv, proizlazeći iz samog pojedinca. Čak i dok je prolazio pored Derbyja, nekoliko centimetara dalje od mjesta gdje je on sjedio, intenzitet je ostao. Pogled na njegovo lice izazvao je jezu, jer je odisao izuzetnom moći da stvori jezivi ambijent. Posmatrajući ga za stolom, njegove oči su otkrivale duboku hladnoću, nalik beživotnim kuglama.

Unatoč svemu, David Rockefeller je ispunjen optimizmom, željom i nadom za dvostruko dugovječniji život. Tokom svog života stekao je veliko bogatstvo, ali je izabrao da velikodušno podijeli veći dio toga. Skupljanje novca samo za sebe smatrao je besmislenim. Nažalost, smrt ga je neočekivano stigla u 101. godini.

Osim što je uspješno prošao šestu transplantaciju srca u dobi od 99 godina, Rockefeller je preživio i dvije transplantacije bubrega.