GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama!

Periodično stezanje ili grčevi u mišićima lista koji se mogu proširiti na bedra često su posljedica nedostatka minerala u tijelu, često povezanog s intenzivnim znojenjem. Međutim, ovi simptomi mogu također upućivati na ozbiljne probleme poput suženja ili potpune blokade arterija u nogama.

Prema riječima dr. Dragice Stepić, specijalistice opće kirurgije, bolna područja ili osjećaj stezanja ukazuju na probleme s arterijama bedra, a moguće su i sužene arterije u preponama ili zdjelici. U takvim slučajevima, obavlja se pregled koji uključuje procjenu pulsa na nozi i provjeru eventualnih promjena na koži stopala uslijed ishemije. Zatim se vrši i određivanje kolor Doppler indeksa, koji omogućuje procjenu odnosa krvnog tlaka u nogama i krvnog tlaka u rukama, pružajući informacije o tome koliko učinkovito tijelo opskrbljuje noge krvlju putem manjih krvnih žila.

Nakon pregleda, liječnik odlučuje o potrebi hitne angiografije ili kontrastnog snimanja te primjene metoda revaskularizacije, kao što su ugradnja stenta ili bajpasa, ukoliko je potrebno.

U slučaju blage vaskularne stenoze, preporučuje se konzervativno liječenje, uz naglasak na redovnoj fizičkoj aktivnosti, uključujući i hodanje svakodnevno, čak i izvan zona boli, što pomaže u poboljšanju protoka krvi.

Prestanak pušenja je također od iznimne važnosti, jer se pokazalo da pušenje ubrzava i pogoršava aterosklerozu te povećava rizik od komplikacija poput gangrene, zaključuju stručnjaci.