Moja prijateljica, koja je žena zubara, naučila me je kako ukloniti kamenac i izbjeliti zube za samo 4 minute

Svaka novost o oralnom zdravlju je važna jer se osim očuvanja zdravih zuba i desni, radi i o opštem zdravlju organizma. Jedna od najčešćih problema je zubni kamenac koji može uzrokovati ne samo estetske nego i zdravstvene probleme.

Kako bi se izbjegli problemi s kamencom, potrebno je znati kako se on formira, kako ga ukloniti, ali i kako ga spriječiti. Nekoliko faktora može uticati na stvaranje zubnog kamena, a među njima je loša oralna higijena i nagomilavanje plaka.

Proces stvaranja zubnog kamenca počinje uglavnom hranom koju konzumiramo. Hrana bogata ugljikohidratima se tokom žvakanja razgrađuje, stvarajući kiselinu u ustima koja, kada se spoji s ostacima hrane i pljuvačkom, postaje ljepljiva i stvara naslage na zubima.

Redovno četkanje i korištenje zubnog konca mogu pomoći u sprječavanju nastanka naslaga, ali kamenac se može ukloniti samo posjetom stomatologu. Profesionalno čišćenje zuba je ključno, jer je gotovo nemoguće ukloniti kamenac samo kućnim metodama.

Ipak, postoji nekoliko domaćih preparata koji mogu pomoći u održavanju oralne higijene i smanjenju nakupljanja plaka. Soda bikarbona, aloe vera, kora narandže i sjemenke susama su neki od prirodnih sredstava koja se koriste za čišćenje zuba i desni.

Da bi se izbjegao zubni kamenac, važno je voditi računa o ishrani, redovno četkati zube, koristiti zubni konac i vodu za ispiranje usta, te redovno posjećivati stomatologa. Osim toga, prestanak pušenja, izbjegavanje gaziranih pića i slatkiša, kao i konzumacija hrane bogate kalcijumom mogu pomoći u očuvanju zdravih zuba i desni.