I LEKARI 0STALI IZNENAĐENI OTKRIĆEM: Ako prokuvate med i cimet u TAČNO ovoj razmeri, za samo nekoliko dana rešićete se prehlade, viška kilograma i holesterola

Kombinacija cimeta i meda ima dugu tradiciju u kineskoj medicini, potičući iz drevnih medicinskih tekstova koji hvale koristi ovih sastojaka za zdravlje.

Esencijalna ulja iz cimeta i enzimi iz meda stvaraju hidrogen peroksid, pružajući im antimikrobna svojstva koja pomažu u liječenju raznih bolesti, infekcija i gljivica.

Ova mješavina također može pomoći u prevenciji srčanih oboljenja. Napravite pastu od ove kombinacije i konzumirajte je suvo jednom ili dva puta dnevno ili je koristite kao ukusan doručak namazan na krišku hljeba.

Zanimljivo je da kašika meda (preferirano sirovog) i četvrtina kašike cimeta mogu ublažiti prehladu za dan ili dva ako se konzumiraju dva puta dnevno tokom tri dana.

Kombinacija cimeta i meda pokazala se efikasnom u borbi protiv prehlade, kašlja i nazalne zagušenosti. Miješanjem jedne kašike meda i četvrtine kašike cimeta, primijetićete visok nivo antibakterijskih svojstava i moćnih antioksidanata koji mogu pomoći u izlječenju infekcije.

Med ima imunomodulatorna svojstva, što ga čini odličnim za liječenje rana. Konzumirajte ovu mješavinu tokom tri dana i primijetit ćete poboljšanje zdravlja, posebno tokom zimskih mjeseci.

Povijesne reference o ljekovitim svojstvima meda potiču iz drevnih sumerskih tekstova, dok se cimet često koristio kao lijek u drevnom Egiptu. Srednjovjekovni doktori u Evropi koristili su med za razne tegobe poput kašlja, grlobolje i artritisa.

Priprema ove mješavine uključuje kuvanje meda i dodavanje cimeta za gustinu. Nakon što se ohladi, čuvajte je u tegli i konzumirajte po potrebi, jednu kašiku nakon obroka ili doručka.

Za smanjenje holesterola, mješavinu 2 kašike meda i 3 kašike cimeta u prahu dodajte u pola litre vode za čaj i smanjite holesterol u krvi za 10% u roku od 2 sata.

Ovaj domaći lijek od cimeta i meda koristio se za liječenje problema kao što su bol u stomaku, višak kilograma i akne. Redovno konzumiranje čistog meda također može pomoći kod problema s holesterolom.