MED I KUPUS: Jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova za uporni kašalj…

Jedan od efikasnih prirodnih lijekova protiv kašlja je oblog od lista kupusa i meda. Ovaj narodni lijek pruža izvrsne rezultate i može se koristiti kako kod djece tako i kod odraslih osoba.

Za pripremu ovog obloga, potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • – 1 glavica kupusa
  • – med

Postupak pripreme je sljedeći:

Pažljivo odvojite jedan list kupusa od glavice. List kupusa kratko uronite u vrelu vodu da omekša i postane topao. Zatim na jednu stranu lista nanesite tanki sloj meda. Stavite taj dio lista, s medom prema koži, na grudni koš. Preko lista kupusa stavite najlonsku kesu i umotajte grudni koš šalom ili peškirom.

U slučaju jakog kašlja, može biti potrebno koristiti dva lista kupusa – jedan se stavlja na grudi, a drugi na leđa. Oblog se skida ujutro, a koža se može obrisati vlažnom krpom ili isprati mjesto gdje je bio oblog. Ako se bronhitis tretira u ranoj fazi, poboljšanje će biti primjetno već nakon prve primjene. Preporučuje se sprovoditi tretman pet noći za redom. Nakon tog perioda, simptomi kašlja će se značajno smanjiti, a mogu čak i potpuno nestati.

Aktivni sastojci meda i kupusa, zajedno s toplotom, doprinose smanjenju kašlja i upalnih procesa. Umjesto meda, može se koristiti i topli oblog od ricinusovog ulja kako bi se postigao sličan efekat.