IMAM 47 GODINA, NISAM LEPA, NEMAM MUŽA NI DECU, A NIKAD IH NISAM NI HTELA: Nemam za šta da živim, osim za OVO

Sa 47 godina, bez ljepote, muža ili djece – stvari koje nikad nisam željela – moj život izgleda lišen svrhe, osim ove jedne stvari.

Sa 47 godina smatram da sam prosječna žena. Pošteno je opisati me kao običnog, neupadljivog pojedinca. Nedostaje mi fizičke ljepote i nemam atraktivnu građu. Štaviše, živim usamljeno.

Ne samo da sam odlučila da ne ulazim u brak, već nisam imala ni želju da to učinim. Ova odluka je bila ukorijenjena u mom uvjerenju da velika većina muškaraca pokazuje životinjske sklonosti, dajući prednost vlastitom opstanku i prepuštajući se lijenosti. Vrijedi napomenuti da nikada nisam dobio ponudu za brak.

Pošto sam jedini potomak u svojoj porodici, nemam braće ni sestara; samo moji stariji roditelji. Iako imam neke rođake, rijetko komuniciram s njima i to nije nešto što želim. Posljednjih 15 godina živim i radim u Moskvi.

Živim u tipičnom stambenom kompleksu koji se nalazi u redovnoj zajednici, moje trenutno emocionalno stanje je ljutnja i cinizam. Čini se da mi je sposobnost za ljubav izmakla, a ja gajim gađenje prema djeci.

Da bih proslavio dolazak Nove godine, otputovao sam u Arhangelsk da posetim roditelje. Postala mi je godišnja tradicija da se vraćam kući za ovo vrijeme. Međutim, baš na ovu Novu godinu, odlučio sam da se uhvatim u koštac sa zadatkom čišćenja njihovog frižidera. Dok sam ulazio u dubinu frižidera, naišao sam na niz zamrznutih namirnica. Odlučno sam sve pažljivo sakupio i uredno stavio u kutiju, s namjerom da se odloži. Dok sam išao do lifta, naišao sam na dječaka, otprilike sedam godina, koji se zatekao unutra. Primetio sam ga i ranije, u društvu njegove majke i mlađeg brata i sestre. Zanimljivo, njegov je pogled fiksiran na kutiju koju sam nosila, naizgled zaintrigiran njenim sadržajem.

Dok sam se kretao prema kontejneru, vukao se za mnom. Pitajući ga da li može posjedovati, obavijestio sam ga da je zastario. Međutim, s obzirom na njegovu želju za tim, odlučio sam da mu ispunim želju, jer je još uvijek bio u dobrom stanju. Pažljivo je prihvatio kutiju, priljubivši je na svoja grudi sa srdačnim zagrljajem. Znatiželjan o njegovim okolnostima, raspitivao sam se gdje se nalazi njegova majka.

I ona i njena sestra su loše, a on je izrazio nesposobnost da se podigne sa sadašnje pozicije.

Nakon povratka kući, nastavio sam s pripremanjem večere, a zatim podijelio objavu na društvenim mrežama o svom danu. Dok sam tamo sjedio, misli su mi odlutale do čudnih sela pored kojih sam ranije prolazio. Izgubljen u svojim mislima, odjednom sam osjetio nježan dodir, koji je pokrenuo nešto duboko u meni. Od tog trenutka nisam mogao da se otresem slike tog mladića iz svog uma.

Tokom svih svojih godina, nikada nisam imao ni trunke saosećanja niti sam se osećao primoran da pomažem drugima. Međutim, u iznenadnom trenutku, u meni se dogodila duboka promjena. Sakupivši gotovo svaki zalogaj hrane u granicama svog doma, krenuo sam prema liftu. Bilo je to tačno u tom trenutku kada me spoznaja pogodila kao munja – nisam znao na kom su tačno podu živeli. Sve što sam znao je da njihov stan leži iznad, negdje van domašaja.

Penjući se na svaki sprat, ustrajao sam sve dok, na sreću, mladić nije ljubazno otključao vrata na sledećem nivou. U početku zbunjen, postepeno se povukao i milostivo mi dozvolio da uđem.

U ovom oskudno namještenom, ali besprijekornom stanu, majka je ležala na krevetu, ugniježđena uz svoju bebu. Na stolu je stajao bokal vode i kolekcija izlizanih krpa. U međuvremenu, djevojčica je mirno zaspala, ispuštajući misteriozno prisustvo iz svojih grudi.

Pitao sam da li posjeduje neke lijekove. Bilo je to pitanje koje mi je bez oklijevanja pobjeglo s usana. Odgovorio je potvrdno, otkrivši skromnu kolekciju lijekova koje je nazvao svojom ličnom kućnom ljekarnom. U asortimanu su bile zastarjele tablete, koje više nisu pogodne za konzumaciju. Odjednom, žena se promeškoljila iz sna, a pažnju joj je privukla njena mlada kćerka kojoj je bilo potrebno olakšanje. Dok je ispružila ruku da dodirne čelo deteta, njen pogled se pomerio i zakočio u moj, a njen izraz lica nije imao bilo kakve vidljive emocije.

Gdje je Anton ostao je nepoznat, zbog čega je majka ponovo došla do svijesti i postala zabrinuta za dobrobit svog sina. Identificirajući se kao komšinica, raspitivala se o trenutnoj situaciji koja uključuje i nju i njeno dijete. Njeno ispitivanje nije rođeno iz naivnosti. Prepoznavši hitnost situacije, odmah sam nazvala hitnu. Dok smo čekali pomoć, dala sam joj hranu u vidu kobasice i čaja, shvatajući da joj je potrebna hrana kako bi nastavila da doji svoju bebu. Pojela je hranu bez pravilnog žvakanja, što sugerira da je njena glad trajala nepoznato vrijeme.

Stigli su medicinski radnici, obavili preglede i dali recepte za niz lijekova i injekcija. Krenuo sam u posjetu ljekarni, gdje sam kupio sve potrebne artikle. Pored toga, otišao sam do prodavnice da nabavim mleko i hranu za bebe. Zanimljivo, našao sam sebe kako kupujem i igračku – ćudljivog limun žutog majmuna. Učinilo mi se neobično jer nikada prije nisam kupila ništa namijenjeno djetetu.

U pitanju je Anja, 26-godišnjakinja. Anjino vaspitanje vodila je njena baka, koja je, nažalost, preminula od tuberkuloze kada je Anja imala samo 15 godina. Sa 16 godina zaposlila se u prodavnici, a sa 18 se zaljubila u muškarca koji je obećavao brak. Tragično, kada je Anja zatrudnela, on je netragom nestao. Odlučna da istraje, nastavila je vrijedno raditi do posljednjeg dana trudnoće, marljivo štedeći novac. Postalo joj je potpuno jasno da nema nikoga tko bi mogao ponuditi pomoć ili podršku.

Sa nepunih mesec dana, Anton je ostao bez nadzora u stanu dok se njegova majka odvažila da obavlja svoje obaveze čišćenja. U to vrijeme je naišla na drugog muškarca koji je dao velika obećanja o braku. Nažalost, istorija je imala način da se ponovi. Još jednom se zatekla kako se porađa bez ikakve podrške ili društva. Sada opterećena sa dva dodatna usta za prehranu, suočila se sa zastrašujućim zadatkom da sama odgaja svoju djecu. Tragično, vlasnik radnje u kojoj je radila zlostavljao ju je nakon rođenja njenog drugog djeteta, a potom joj je raskinuo radni odnos. Dok smo čekali dolazak hitne pomoći, ona je sa mnom podijelila ove srceparajuće detalje.

Noć je prošla bez trunke sna dok mi je um jurio od kontemplacije. Koja je svrha mog postojanja? Šta me je oblikovalo u osobu kakva sam danas? Ne brinem se za svoje roditelje, zanemarujem da im se obratim. Ljubav mi izmiče, i začudo, ne osjećam grižnju savjesti zbog toga. Moje bogatstvo se akumulira, višak koji me ne ostavlja s kim da ga podijelim. A onda, neočekivano, u moj život ulaze pojedinci izvanrednih sudbina, pojedinci kojima je uskraćeno čak i najosnovnije preživljavanje.

Kada je jutro svanulo, Anton je ljubazno stavio tanjir ukusnih palačinki ispred mojih vrata i otišao. Držeći topli tanjir u rukama, osetio sam nalet revitalizacije. Obuzeo me vrtlog emocija, jer sam žudio da doživim sve to istovremeno – da prolijem suze, prasnem u smeh i uživam u ukusnim palačinkama.

U neposrednoj blizini zgrade nalazi se kompaktni trgovački centar. U svom nastojanju, odvažila sam se i nabavila asortiman odjevnih predmeta i za djevojčicu i za dječaka. Osim toga, nabavio sam ćebad, jastuke i donje rublje. Hrana i vitamini su takođe bili na mojoj listi. Namjera mi je bila da im obezbijedim sve što im je potrebno. Radeći to, iskusio sam dubok osjećaj svrhe i važnosti.

Prošlo je nedelju i po dana od našeg susreta, a sada me od milja zovu tetka Rita. Anja je osigurala posao u stolarskoj struci. Njihovi životi su prošli kroz transformaciju otkako su nam se putevi ukrstili.

I moja vlastita iskustva su doživjela transformaciju. Počeo sam da se obraćam roditeljima, dajući im molitve za dobrobit bolesne dece. Čudno mi je kako sam uspio da postojim na takav način tako dugo.

Svaki dan nakon posla bavim se aktivnošću trčanja nazad do svoje rezidencije. U zraku se osjeća iščekivanje, jer sam svjestan da željno iščekuju moj povratak. U bliskoj budućnosti krećemo na kolektivno putovanje u Arhangelsk, gde žive moji roditelji. Kako bih osigurao besprijekorno iskustvo putovanja, preuzeo sam inicijativu da kupim karte za vlak za sve uključene.

Moje shvatanje je jasno – ne postoji ništa drugo što mi daje razlog da živim, osim njih.

Koja je tvoja svrha u životu? Ne dozvoli da tvoje postojanje nestane kao moje. Razmislite o vrijednosti vremena!