IMATE DLAKAV MLADEŽ: Da li je 0pasan i da li DLAČICE smijete ČUPATI, evo šta kažu ljekari

Prisutnost stidnih dlaka koje strše uvijek je iritantna i često se doživljava kao potencijalna opasnost za zdravlje. Je li to razlog za zabrinutost? Trebamo li pokušati ukloniti te dlačice? Možda je traženje liječničkog savjeta najbolji postupak. Hajde da vidimo.

Dr. Džastin Vujević, dermatolog iz Pittsburgha, daje objašnjenje madeža, pigmentiranih izraslina na koži. Obično se pojavljuju prije 30. godine života, te nakupine stanica kože mogu biti ravne ili uzdignute i obično su smeđe ili crne boje. Tamna pigmentacija rezultat je proizvodnje pigmenta u tim stanicama. Izlaganje suncu, pubertet ili trudnoća mogu uzrokovati tamnjenje madeža.

Koji je razlog prisutnosti dlaka kod određenih mladih osoba?

Slično koži općenito, prisutnost folikula određuje rast kose. Ako unutar madeža postoje folikuli, izniknut će jedna ili više dlačica, ovisno o broju prisutnih folikula.

Prati li kosa norme društva?

Dapače, bez sumnje. Tipično, muškarci imaju veći broj madeža na tijelu u odnosu na žene, što rezultira manjom pojavnošću među ženskom populacijom. Međutim, važno je napomenuti da su madeži i dalje prisutni kod oba spola.

Koji je razlog tamnije boje kose uočene kod mladih osoba u usporedbi s drugima?

Slično tamnoj koži oko madeža, dlake na tom području također mogu imati tamniju nijansu.

Može li prisutnost dlakavog madeža ukazivati ​​na njegovu potencijalnu kancerogenost?

Nije uvijek tako. Prisutnost ili odsutnost dlaka ne određuje je li madež kancerogen ili ne. Zanimljivo, stručnjaci sugeriraju da je manje vjerojatno da će madeži s dlakama biti kancerogeni. To je zato što su stanice raka abnormalne, a ako madež ima dlake, vrlo je mala vjerojatnost da postoje abnormalne stanice koje vrebaju ispod njegove površine.

Mogu li ukloniti taj pramen kose?

Kao i kod bilo koje druge problematične kose, postoje različite metode za rješavanje problema. Imate mogućnost brijanja, čupanja pincetom, depilacije ili odabira epilacije po želji.

Što se događa ako na njemu počnu rasti dlake?

U slučaju da se dogodi, s njom treba postupati na isti način kao i sa svakom drugom uraslom dlakom.

Trebam li se brinuti zbog mlade osobe s prekomjernom dlakavošću?

Samo ako postoje znakovi raka, kao što su asimetrija, nepravilni rubovi, različite boje ili promjene koje se događaju tijekom vremena. U takvim je slučajevima ključno potražiti savjet dermatologa.