Znate li KINESKI način uzgoja krompira? Nevjerovatna BERBA čak i u mršavim godinama i to je zaista lako!

S obzirom na svoj status najgušće naseljene nacije na svijetu, Kina je morala dati prioritet pitanju preživljavanja. Bezbrojnim je generacijama uzgoj riže uspijevao unutar njezinih granica. Produktivnost ove kulture u konačnici je omogućila prehranu značajnog dijela globalne populacije – činjenica je prikazana trenutnim statusom krumpira kao vodećeg proizvoda u zemlji.

Uzgoj ovog posebnog aspekta svjedočio je značajnom pomaku, a video s YouTube kanala Kartofel pruža dragocjene uvide u kinesku metodu uzgoja 2015. godine.

Kineska metoda uzgoja krumpira ne samo da povećava prinose, već i pojednostavljuje proces brige o ovom usjevu.

Osim velike populacije, Kina je poznata i po oskudici plodne zemlje. Unatoč golemoj veličini, zemlju karakteriziraju znatni dijelovi kojima dominiraju planinski lanci. Određene regije zemlje sadrže značajnu koncentraciju glavnog stanovništva. Svaki komadić obradive zemlje ima značaj kada je u pitanju poljoprivreda.

Kako bi se prilagodili, Kinezi su bili prisiljeni napustiti konvencionalne poljoprivredne tehnike koje su koristili drugi narodi. Tradicionalni kineski pristup uzgoju krumpira razlikuje se od uobičajene prakse korištenja brdovitih grmova, što je poznato mnogim uzgajivačima. Kako bi se osigurala odgovarajuća cirkulacija zraka, biljka se prekriva mješavinom zemlje i drugih materijala. S rastom grma s vremenom se nakupljaju dodatni slojevi zemlje.

Autori ovog načina sadnje čvrsto vjeruju da se sadnjom krumpira na značajnoj dubini mogu postići izdašni prinosi. Primjenom kineske tehnike sadnje, moguće je iskoristiti smanjenu količinu prostora. Nadalje, uzgoj krumpira eliminira potrebu za napornim plijevljenjem i obradom tla.

Kako bi se smanjio rizik od zaraze krumpirovom gljivicom, preporučljivo je smanjiti učestalost zalijevanja gredica s krumpirom jer je to štetnicima teže doći do lišća. Kako bismo pronašli najprikladnije usjeve za naše specifične uvjete, važno je provoditi pokuse s različitim sortama, jer ono što uspijeva u Kini ne mora nužno dati jednako povoljne rezultate u našem okruženju.

Kineski uzgoj uključuje pažljiv odabir malih gomolja. Dimenzije svakog predmeta trebaju biti slične malom jajetu. Prije sadnje krumpir se nekoliko dana čuva na temperaturama ispod 15 °C u dobro osvijetljenoj toploj prostoriji. Gomolji će početi pokazivati ​​jarku zelenu boju i pokazivati ​​znakove klijanja. Kako bi se spriječilo truljenje, dio pulpe se ekstrahira i zatim oblaže pepelom.

Za sadnju se koristi jama značajne dubine i širine. Za optimalne rezultate, promjer posude ne smije biti manji od 70 cm, u koju se krumpir pažljivo posloži i prekrije mješavinom zemlje, stajnjaka ili komposta, a po želji i koštanim brašnom kao zamjenom za superfosfat. Da biste pogriješili na strani opreza, možete odlučiti uključiti pregršt dodatnih gomolja.

Nakon što smo strpljivo pustili biljku da naraste do visine od 15 cm, grm pažljivo prekrijemo dodatnom zemljom. Pazite da na površini ostane najviše 5 cm vegetacije. Kako bi se osigurao pravilan rast, grm treba temeljito pokriti umjesto da humak bude otvoren. Nakon što grm dosegne visinu od 20 cm, preporučljivo je ponovno ga zakopati, pazeći da samo gornji izdanci ostanu vidljivi iznad površine. Posljedično, jama postaje potpuno ispunjena, uzrokujući stvaranje blagog uzvišenja oko grma.

Kad svaki put dodajete tlo, važno je uključiti istu mješavinu koja je izvorno korištena tijekom procesa sadnje. Moguće je zalijevati ove gredice više puta tjedno, ali se savjetuje da se suzdrže od zalijevanja tijekom razdoblja kiše. Za optimalan prinos preporuča se redovito ubacivanje kalijeve soli ili ptičjeg izmeta u grmlje. Rahljenje tla je neosporan faktor koji zahtijeva pažnju. Ako je tlo previše zbijeno, lišće će biti lišeno dovoljno zraka, što naglašava važnost održavanja dobro dreniranog i prozračnog tla.

Ako strateški sadite češnjak između gredica, nema razloga za brigu oko vojske krumpira koja napada kineske gredice. Slama je još jedan predloženi materijal za sadnju na kineskim gredicama. Lokacija nudi pogodan pristup izvorima zraka i vode. Kao rezultat toga, biljke krumpira će brzo rasti, što vam omogućuje da predvidite obilnu žetvu.

Želimo vam svu sreću!