Imate li mladež iz kojeg raste dlačica: Evo šta to znači! Važno da znate

Mnoge ljude muči pojava dlačica iz mladeža, a često se postavlja pitanje je li to nešto što treba posebno tretirati ili je to normalno. Zašto se ove dlačice pojavljuju i da li je njihovo uklanjanje bezbjedno?

DA LI I VI IMATE OVAKAV MLADEŽ?

Mladeži su izrasline na koži koje mogu biti različitih boja i oblika, a nastaju zbog rasta kožnih ćelija u grozdovima umjesto ravnomjernom rasporedu. Mogu biti ravni ili izbočeni i pojavljuju se do 30. godine života, najčešće su tamniji zbog proizvodnje pigmenta.

Dlačice na mladežima su uobičajena pojava i rastu tamo gdje postoje folikuli dlake. Normalno je da se dlake pojavljuju na mladežima, a njihova boja može biti tamnija zbog pigmentacije kože na tom području.

Dlake na mladežima su potpuno normalne i ne predstavljaju znak zabrinutosti. Kod žena su često manje izražene nego kod muškaraca, ali njihov rast je uobičajena pojava kod oba pola.

Važno je znati da prisustvo dlačica na mladežu ne znači nužno da je taj mladež kancerogen. Kancerogene promjene na mladežima mogu se dogoditi i s dlačicama i bez njih.

Uklanjanje dlačica s mladeža je sasvim sigurno, kao i uklanjanje dlačica s bilo kojeg drugog dijela tijela. Možete ih brijati, čupati, depilirati ili koristiti druge metode po vašem izboru.

DA LI MLADEŽ SA DLAKOM TREBA DA ME BRINE?

Ukoliko primijetite promjene na mladežu poput asimetrije, nepravilnih ivica ili promjene boje, važno je obratiti se dermatologu radi daljnjeg praćenja i eventualnog tretmana.