“Čaša tople vode sa limunom je glupost”: Dr filgud objasnio, evo kako da smršamo i očistimo organizam na zdrav način

Kako temperatura raste, sve veći broj pojedinaca usmjerava svoju pozornost na prehranu i prehrambene izbore. Razni planovi prehrane obećavaju brze rezultate, a Saša Plećević, poznat i kao dr. Filgud, u prilogu jutarnjeg programa TV Prve iznio je nekoliko renomiranih dijeta.

Bilo je općeprihvaćeno uvjerenje, koje se prenosilo generacijama, da ćete, ako preskočite večeru, izgubiti kilograme jednostavnim smanjenjem ukupnog unosa hrane. Međutim, ideja prakticiranja autofagije postom 20 sati, a zatim jedenjem unutar četiri sata je pogrešno mišljenje. Zapravo, preporučljivije je postiti 18 sati i konzumirati hranu u razdoblju od šest sati. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji preporučeni raspored podrazumijeva prvi obrok ujutro u 8 sati, drugi u 20 sati navečer te odlazak na spavanje između deset i jedanaest sati. Idealno razdoblje posta je dvanaest do četrnaest sati, uzimajući u obzir dobrobiti autofagije. Suprotno uvriježenom mišljenju, konzumiranje 200 puta više hrane nego što je potrebno unutar četiri sata obroka rezultirat će debljanjem.

Prema dr. Filgudu, idealan pristup je održavati dobro zaokruženu prehranu koja se sastoji od tri do četiri, a najviše pet obroka dnevno, uz dopuštanje 12-satnog posta. Osim toga, dr. Filgud je istaknuo neke negativne aspekte autofagije. Naglasio je da je izrazita glad štetna za zdravlje, jer se funkcioniranje tijela usporava nakon određenog vremena ako se uzdržava od jela 20 sati i konzumira samo unutar četiri sata. To u konačnici može dovesti do debljanja, jer tijelo počinje štedjeti energiju unatoč smanjenom unosu kalorija.

Ketogena dijeta, poznata kao keto dijeta, popularan je pristup prehrani.

Dr. Filgud oštro ne savjetuje popularnu keto dijetu, koja potiče veću konzumaciju proteina, navodeći da je štetna za dobrobit i da je treba izbjegavati pod svaku cijenu.

Sada ću proturječiti sam sebi, jer sam poznat kao doktor koji upozorava na četiri bijele smrti, a posebno na šećer koji smatram najvećim neprijateljem našeg organizma. Međutim, važno je napomenuti da šećer u malim i umjerenim količinama nije štetan. Zapravo, umjerenost je ključna za održavanje zdravog načina života. S druge strane, pretjerana konzumacija šećera može dovesti do debljanja, ali i ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara i visokog krvnog tlaka. Unatoč njegovim negativnim učincima, valja spomenuti da je našim stanicama potreban šećer kako bi pravilno funkcionirale. To je osobito vidljivo u dijetama koje su usmjerene isključivo na unos proteina, gdje masti djeluju kao zamjena za ugljikohidrate. Za sagorijevanje masti potrebno je imati višak ugljikohidrata, a ne dopustiti da se nakupljaju kao tjelesna mast.

Slijedeći dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti, također poznatu kao keto, koja se prvenstveno sastoji od proteina i masti, može dovesti do toga da vaše tijelo funkcionira na način za koji nije dizajnirano. Važno je napomenuti da konzumiranje prekomjernih količina masti ili proteina u prehrani nije korisno za vaše zdravlje. Zapravo, prekomjerna konzumacija masti može spriječiti ulazak šećera u stanice, što potencijalno može dovesti do razvoja dijabetesa. Ovo je nedvojbeno štetan ishod, čak i više ako se zanemari pravilna hidratacija, što rezultira zagušenjem bubrega i ketoacidozom, abnormalnim i štetnim stanjem. Dr. Filgud također odbacuje tvrdnje da je popularno sredstvo za mršavljenje, topla voda s limunom, djelotvorno, navodeći da je to naprosto besmislica.

Popiti čašu tople vode s limunom nije pametan izbor; umjesto toga, odlučite se za čašu vode sobne temperature. Ideja dodavanja limuna u vodu, unatoč niskom glikemijskom indeksu, nepotrebna je. Konzumacija pola ili cijelog limuna na prazan želudac neće promijeniti acidobaznu ravnotežu tijela. Umjesto toga, stimulirat će gušteraču i potaknuti oslobađanje inzulina. Stoga je najbolje držati se ispijanja čaše vode sobne temperature.

Rješenje za mršavljenje koje se često naziva “čarobnim lijekom”.

Nakon svoje kritike popularnih dijeta i njihovih nedostataka, dr. Filgud je naišao na izvanredno rješenje – čarobni štapić ili lijek za mršavljenje – koji svakome tko ga koristi obećava gubitak težine od tri do pet kilograma u mjesec dana.

Dame i gospodo, preklinjem vas da prihvatite umjerenost. Ključ za postizanje mršavljenja leži u pronalaženju ravnoteže između umjerenosti i bavljenja tjelesnom aktivnošću. Nažalost, mnogi od nas vode sjedilački način života. Međutim, uvjeravam vas da će, ako poslušate moj savjet, svatko od vas doživjeti zdrav gubitak težine od tri do pet kilograma u roku od mjesec dana. Ključno je pozabaviti se jednim od glavnih problema – nedovoljnim žvakanjem tijekom obroka.

Dr. Filgud istaknuo je važnost žvakanja jer je potrebno oko 20 minuta da mozak primi signal sitosti. Produljenjem procesa žvakanja možemo produljiti vrijeme obroka i posljedično konzumirati manje jer će mozak primiti signal sitosti. Zaključno, dr. Filgud savjetuje umjerenost, tjelesnu aktivnost, redovite obroke i izbjegavanje posta tijekom dana kako bi se uočili pozitivni rezultati.