IMATE LI OVAKVE IZBOČINE NA NOKTIMA – evo šta one znače: Doktorica otkrila i možda ćete se iznenaditi

Neko bi mogao da percipira nokte kao neupadljiv aspekt ljudskog tela, lišen ikakvih značajnih pojava. Rastu, šišamo ih, povremeno ih ukrašavamo bojom i to je, čini se, opseg njihove namjene. Ipak, nokti posjeduju sposobnost da nam pruže vrijedne indikacije u vezi s našim općim blagostanjem.

Kada postoji unutrašnji problem u našem tijelu, to se može manifestirati promjenama na našim noktima, što često rezultira stvaranjem površinskih izbočina. Od ključnog je značaja da se konsultujete sa lekarom kada se pojave ove kvrge, jer njihov izgled može ukazivati ​​na određena stanja.

Kakav je značaj vertikalnih izbočina na noktima?

Najčešći tip nepravilnosti noktiju, koji pogađa otprilike 20 posto odraslih, su linije koje se protežu od baze nokta do vrha. Prema dr. Ivy Lee, dermatologu iz Pasadene u Kaliforniji, ova pojava se prvenstveno pripisuje prirodnom procesu starenja.

Keratin, protein prisutan u vanjskom sloju kože i kose, primarna je komponenta noktiju. Slično kao što koža postaje suha i kosa postaje grublja, nokti se također mijenjaju kako tijelo stari, što ga čini izazovnijim za održavanje vlage.

Uočene su dodatne promjene u stanju noktiju.

Prema studiji objavljenoj u Indian Dermatology Online Journalu, ako primijetite bilo kakve druge promjene na noktima, kao što su lomovi ili promjene u boji, bilo bi preporučljivo da se obratite medicinskom stručnjaku. U nekim slučajevima, prisustvo izbočina na noktima može potencijalno ukazivati ​​na osnovne zdravstvene probleme kao što su anemija, reumatoidni artritis ili kardiovaskularni problemi.

Kakav je značaj horizontalnih pruga na noktima?

Dr. Lee objašnjava da ove linije, koje se nazivaju i Beauove linije, imaju potencijal da ukažu na osnovnu bolest ili jednostavno služe kao podsjetnik na prethodnu povredu. Razlog za njihovu pojavu leži u privremenom prekidu rasta noktiju unutar proksimalnog matriksa, područja odgovornog za formiranje noktiju. Dr. Lee naglašava da su ove linije obično bezopasne i često su rezultat mehaničke traume, kao što su nezgode koje uključuju zaglavljivanje prstiju u vratima ili posljedice manikira.

Povremeno, međutim, ovi znakovi mogu ukazivati ​​na stanje kože kao što je ekcem, psorijaza ili kronična paronihija, što zahtijeva temeljno ispitivanje kože i vrhova prstiju za bilo kakve indikacije crvenila ili osipa.

Prisustvo većih zdravstvenih problema može biti naznačeno ovim specifičnim simptomom.

Nepravilnosti noktiju protežu se dalje od pukih problema sa kožom; mogu poslužiti kao indikatori osnovnih problema. Neravnoteža u funkciji štitnjače, bilo hiperaktivna ili hipoaktivna, može poremetiti hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose, što povremeno dovodi do razvoja uraslih noktiju.

Istraživanje objavljeno u časopisu Indian Dermatology sugerira da ako se Beauove linije razvijaju istovremeno na svih 20 noktiju na rukama i nogama, to bi moglo ukazivati ​​na prisutnost infekcija poput upale pluća, zaušnjaka ili sifilisa, kao i na potencijalne probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Prema Dr. Leeju, ako primijetite da su vam urasli nokti postali tanji, pocijepani, promijenjeni u boji ili deformisani, važno je da odmah zakažete pregled kod svog dermatologa kako biste riješili osnovni problem.