Kada osjećate krckanje i škripanje u koljenima, to može biti prvi znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Dr. Tanja će otkriti što to može značiti.

Pojedinci poodmaklih godina koji se susreću sa čujnim škljocanjem, pucanjem ili škripanjem u ili oko zglobova koljena imaju povećanu osjetljivost na razvoj osteoartritisa za razliku od onih koji se ne susreću s ovim specifičnim simptomima. Pojava pukotina ili škripa u koljenima ukazuje na postojanje upornih simptoma koji zahtijevaju pravovremenu i odlučnu reakciju.

Starije osobe često doživljavaju pojavu ovih simptoma, što ih navodi na vjerovanje da možda razvijaju osteoartritis, jer čuju zvukove poput pucanja, škljocanja ili čak škripanja u zglobovima.

Najčešći tip artritisa je osteoartritis, degenerativno stanje koje prvenstveno pogađa ruke, noge, koljena i kukove. To se događa kada se hrskavica koja amortizira zglobove prirodno propada s godinama.

Jaka bol i ukočenost zglobova su uobičajeni simptomi kada je hrskavica oštećena, što dovodi do kontakta s kostima.

Uz ovo stanje često su prisutni i dodatni simptomi, koji mogu uključivati:

ostrvo
Smanjenje ili potpuno odsustvo pokretljivosti zglobova
Zglob odiše utješnom toplinom.
deformacija
Iznenadna pojava otoka na kolenu

Iako nisu sve osobe koje pate od ove bolesti sklone pojavljivanju simptoma, najefikasnija metoda dijagnoze je korištenje rendgenskih zraka.

Nedavne studije provedene na Baylor College of Medicine otkrile su da su starije osobe koje nailaze na škljocanje, pucanje ili škripanje u ili oko zglobova koljena pod povećanim rizikom od razvoja osteoartritisa u odnosu na one koji nemaju takve simptome. Osteoartritis, koji se naziva i degenerativni artritis ili degenerativna bolest zglobova, predstavlja najrašireniji tip artritisa.

Dr Tanja Pekoz Pavlisko ističe da ovo stanje prvenstveno pogađa zglobove koljena, šake, kukova i kičmu. Postepena erozija zaštitne hrskavice na krajevima kosti dovodi do kontakta kosti na kost, što rezultira nelagodom i ograničenom pokretljivošću u zglobu koljena.

Znakovi ovog stanja uključuju sporadičnu upalu, povišenu temperaturu i povećanu veličinu zgloba koljena, ograničen opseg pokreta, promjenu oblika koljena i prisustvo čvorova. Ovi pokazatelji imaju potencijal da dovedu do invaliditeta. Obično se osobama starijim od 60 godina dijagnosticira rendgenskim snimkom, iako značajan dio ove demografije, otprilike jedna trećina, ne pokazuje nikakve simptome. Ipak, studija provedena na uzorku od skoro 3.500 odraslih osoba u srednjim i starijim godinama upozorava da oni koji dožive škripanje koljena imaju povećanu vjerovatnoću razvoja upornih simptoma.

Drugačije rečeno, osobe koje su tvrdile da stalno doživljavaju simptome artritisa u koljenima imale su 11 posto vjerovatnoće da će razviti te simptome u roku od godinu dana, dok je samo 4,5 posto onih koji su izjavili da njihova koljena nikada nisu ispuštala škljocanje ili škripanje iskusila početak simptoma. . Otprilike osam posto onih koji su povremeno ili često čuli škljocanje u koljenima razvilo je artritis koljena u roku od godinu dana.

Otkrivanje artritisa u ranoj fazi može igrati ključnu ulogu u sprečavanju njegovog napredovanja. Iako se ovo stanje obično razvija postepeno, usvajanje zdrave tjelesne težine, stalna fizička aktivnost i pridržavanje uravnotežene prehrane mogu efikasno usporiti njegovo pogoršanje.

Dr Pekoz Pavlisko ističe važnost zajedničke brige, osjećaj potkrijepljen opsežnim istraživanjem. Odavno je savjetovano pacijentima da moraju imati na umu kakav utjecaj višak kilograma može imati na njihove zglobove. Konkretno, koljena su podložna povećanom pritisku na zglobove hrskavice, što može dovesti do bolova u koljenima. Stoga je gubitak težine ključan kako bi se ublažio ovaj rizik.

Bolest ima dubok utjecaj na mobilnost, čineći zadatke poput hodanja, penjanja uz stepenice i ulaska u vozilo izazovnim. Kada ste podvrgnuti liječenju, ključno je kontrolirati težinu i modificirati aktivnosti kako biste izbjegli nelagodu. Održavanje aktivnog načina života je važno, ali je bitno prilagoditi vježbe na osnovu individualnih mogućnosti.

Pekoz Pavlisko predlaže bavljenje aktivnostima kao što su hodanje, vožnja bicikla u zatvorenom, redovna vožnja bicikla, plivanje i kondicione vježbe za optimalno zdravlje. Međutim, važno je suzdržati se od prenaprezanja i bavljenja fizičkim aktivnostima koje mogu opteretiti zglobove. Kako bi ublažio bilo kakvu nelagodu, Pavlisko savjetuje uključivanje vježbi koje ciljaju na mišiće bedara, kao što su ponavljanje savijanja koljena i podizanja nogu.

Kako biste spriječili opterećenje zglobova i izbjegli neprirodne pokrete, preporučuje se suzdržati se od nošenja teških tereta. Dok protuupalni lijekovi mogu pružiti olakšanje od boli i upale, važno je biti oprezan jer pretjerana upotreba može dovesti do želučanih problema i krvarenja. U određenim slučajevima savjetuje se konsultacija sa specijalistom ortopedom koji može predložiti operaciju zamjene zgloba, kao što je naveo dr. Pekoz Pavlisko.