IMATE LI OVE CRVENE TAČKICE NA TIJELU? To nisu popucali kapilari, EVO O ČEMU SE ZAISTA RADI

Iako se mogu činiti zabrinjavajućim zbog svoje jedinstvene boje i oblika, hemangiomi su zapravo benigni tumori kože koji su prilično česti. U većini slučajeva ti su tumori potpuno bezopasni. Međutim, važno je razumjeti različite vrste hemangioma i kada je potrebna liječnička pomoć. Dopustite mi da pružim iscrpnije objašnjenje o ovom pitanju.

Najrašireniji tip hemangioma, poznat kao hemangiom nevus ili hemangiom trešnje, može se prepoznati po crvenoj nijansi, iako se također može pojaviti u nijansama plave, crne ili više boja. Ove hemangiome karakteriziraju:

Hemangiomi se obično pojavljuju na trupu, iako se mogu pojaviti iu drugim dijelovima tijela. Kako pojedinci stare, osobito nakon što navrše 40 godina, količina hemangioma obično raste.
Uglavnom su te izrasline benigne i obično ne zahtijevaju nikakvu medicinsku intervenciju osim ako nisu vidljive promjene u njihovim dimenzijama, pigmentaciji ili ako počnu krvariti.

Paučasti angiomi, također poznati kao paučasti hemangiomi, karakterizirani su svojim prepoznatljivim paukolikim izgledom, s crvenim izraslinama koje zrače iz tamnijeg središnjeg područja. Ključno je biti svjestan sljedećih informacija:

Paučasti hemangiomi, iako se mogu manifestirati u bilo kojoj fazi života, češći su među ženama tijekom faza pojačane aktivnosti estrogena, kao što je trudnoća. Razborito je potražiti liječničku pomoć ako se uoče višestruki ili naglo nastali paučasti hemangiomi, budući da potencijalno mogu značiti temeljni problem s jetrom.


Iako su općenito benigni, pojedinci se mogu odlučiti ukloniti ih u čisto kozmetičke svrhe. Postupci koji se koriste za uklanjanje vrlo su slični onima koji se koriste za obične madeže, uključujući laser, radiovalove i kirurške tehnike.

Hemangiomi su u većini slučajeva samo kozmetička neugodnost i rijetko predstavljaju bilo kakvu opasnost po zdravlje. Ipak, ako primijetite bilo kakve promjene na svojim hemangiomima ili ako ih imate u većoj količini, savjetuje se konzultirati se s liječnikom kako bi procijenio jesu li potrebni dodatni postupci ili tretmani.