Imate li ranice u ustima? To je ono što vam vaše tijelo govori i to morate učiniti sada!

Institut za medicinu preporučuje dnevni unos od 400 mikrograma folne kiseline za odrasle. Ova esencijalna hranjiva tvar, koja se također naziva vitaminom B9, igra ključnu ulogu u popravku DNK i proizvodnji crvenih krvnih stanica, značajno pridonoseći našem općem blagostanju.

U slučaju da vašem tijelu nedostaje folne kiseline, mogli biste se susresti sa specifičnim simptomima i potencijalno čak razviti anemiju.

Ako primijetite ove znakove, to je jasan pokazatelj da vašem tijelu treba veći unos folata; stoga je preporučljivo povećati potrošnju.

Izazovi vezani uz spoznaju

Središnji živčani sustav uvelike se oslanja na folnu kiselinu za optimalno funkcioniranje. Nedovoljne razine ovog esencijalnog vitamina mogu dovesti do simptoma kao što su depresija, smanjena koncentracija, gubitak pamćenja i razdražljivost. Zanemarivanje odgovarajućeg liječenja nedostatka folata također može povećati vjerojatnost razvoja teških stanja, uključujući demenciju i Alzheimerovu bolest.

Postoji prisutnost “Bl” unutar fizičke strukture.

Kada anemija uzrokovana nedostatkom folata dosegne kritičnu fazu, mozak doživljava smanjenu opskrbu kisikom. Posljedično, arterije unutar mozga počinju se širiti, uzrokujući pojavu glavobolja. Međutim, nije samo mozak taj koji podnosi posljedice nedostatka kisika; druga područja tijela, osobito prsa i noge, također mogu osjetiti nelagodu i bol.

Svijetla put

Protein hemoglobin, koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama, odgovoran je za prijenos kisika iz pluća do svih dijelova tijela. Nedovoljna razina vitamina B9 može rezultirati nedostatkom crvenih krvnih stanica i hemoglobina, uzrokujući manjak kisika u vitalnim organima. Simptomi ovog stanja mogu uključivati ​​slabost mišića, umor, utrnulost u ekstremitetima i blijed ten.

Poteškoće u disanju

Njemački nobelovci izazvali su globalni šok otkrićem da ove dvije namirnice mogu uzrokovati rak, ističući alarmantnu činjenicu da ih ljudi unatoč toj spoznaji i dalje konzumiraju.

Uz ovu posebnu indikaciju, može se susresti s ubrzanim otkucajima srca, osjećajem vrtoglavice ili čak mogućnošću gubitka svijesti.

Problemi vezani uz probavu

Početna naznaka da vašem tijelu treba folna kiselina može se manifestirati kao gastrointestinalna nelagoda, uključujući mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev nakon obroka. U težim slučajevima može doći do anoreksije, što dovodi do značajnog smanjenja težine.

Prisutnost čira u ustima i otečen jezik mogu biti pokazatelj oralnih zdravstvenih problema.

Ključno je obratiti pozornost na ove simptome, jer se obično manifestiraju u slučajevima teškog nedostatka folata. Na jeziku se može primijetiti oteklina, crvenilo i sjaj, prvenstveno na vrhu i rubovima. Dodatno, gutanje može postati bolno, a bol u jeziku praćena stomatitisom može nastati zbog smanjenja crvenih krvnih stanica.

Nemogućnost percepcije okusa.

Studije su pokazale da nedostatak folne kiseline može dovesti do problema s probavom hrane, uz dobro poznatu povezanost s oralnim bolestima.