IZRAČUNAJTE IDEALAN BROJ KILOGRAMA PREMA VISINI I GODINAMA: Nema preciznijeg proračuna, ovo je vaša savršena kilaža

Prava beznačajnost kilograma je široko priznata, jer oni samo predstavljaju broj na vagi koji može biti nevjerovatno pogrešan.

Sasvim je uobičajeno promatrati pojedince koji dijele istu visinu i težinu, ali imaju znatno različite fizičke izglede. Dok jedan može izgledati estetski ugodan, drugi može pokazati primjetan višak ili nedostatak. Način na koji naše tijelo izgleda nije određen samo težinom, već i udjelom mišića i masti u našem tijelu, kao i naš jedinstveni sastav tijela.

Poznati indeks tjelesne mase (BMI) je inherentno pogrešan, što ga čini nepouzdanom mjerom. Konkretno, BMI ne uzima u obzir individualne varijacije, kao što su pojedinci sa značajnom količinom mišićne mase koji su klasifikovani kao gojazni na osnovu ovog proračuna.

Kada je u pitanju određivanje tjelesne težine i idealne težine pojedinca, stručnjaci preporučuju korištenje Krefove formule, koja, iako nije toliko poznata, znatno je učinkovitija i daje superiorne rezultate. Ipak, važno je napomenuti da se slijepo pridržavanje ove formule nije preporučljivo.

Jedna od ključnih prednosti Krefove formule je njena inkorporacija ne samo visine i težine, već i tipa tijela, što rezultira preciznijim proračunom u odnosu na široko korištenu formulu BMI i ima značajan utjecaj na krajnji rezultat.

Unutar Krefove formule postoje tri različita tipa tijela koja se uzimaju u obzir: osobe prosječne građe, one veće građe i težih kostiju i osobe sitne građe.

Izračun je prikazan ovdje. Počnite procjenom sadržaja unutar zagrada prije nego što nastavite s množenjem.

1. Formula za osobe tipične građe

Formula za izračunavanje idealne težine pojedinca u centimetrima je [(Visina u cm – 100) + (godine/10)] pomnožena sa 0,9.

Pretpostavimo da ste visoki 165 cm i imate 30 godina, izračun se može ilustrirati na sljedeći način: oduzmite 100 od svoje visine, dodajte rezultat podjeli vašeg uzrasta sa 10, a zatim pomnožite zbir sa 0,9 da dobijete ukupno 61,2 .

Formula za pojedince robusne građe

Da bi se odredila idealna težina pojedinca, može se koristiti formula [(Visina u cm – 100) + (godine/10)] x 0,9 x 1,1.

Za osobe koje su visoke 165 cm i imaju 30 godina, izračun se može predstaviti na sljedeći način: oduzmite 100 od 165, rezultat dodajte podjeli 30 sa 10, rezultat pomnožite sa 0,9, a zatim sa 1,1, što rezultira konačnim rezultatom. vrijednost 67,32.

Sitne osobe mogu slijediti ovu formulu za optimalne rezultate.

Formula za izračunavanje visine u centimetrima, [(Visina u cm – 100) + (godine/10)] x 0,9 x 0,9, uzima u obzir i visinu i starost pojedinca kako bi se odredio konačni rezultat.

Da biste izračunali svoj rezultat, uzmite svoju visinu, oduzmite 100, dodajte svoju dob podijeljenu sa 10 i rezultat pomnožite sa 0,9 dvaput. Na primjer, ako ste visoki 165 cm i imate 30 godina, izračun bi bio: (165-100) + (30/10) x 0,9 x 0,9 = 55,08.