ČUKLJEVI SU MOM MUŽU TOTALNO DEFORMISALI STOPALA: A onda sam pronašla ovaj recept, KAO DA IH NIKAD NIJE BILO

Značajno izobličenje ovog napredovanja može uvelike ometati potencijal za ispunjen život.

Prema istraživanjima, učestalost čukljeva, stanja koje se često povezuje sa savremenim vremenom, raste. Istraživanja pokazuju da deformiteti stopala postaju sve češći, s otprilike 25 posto pojedinaca koji razvijaju ovo stanje do 65. godine. Među populacijom od 65 i više godina, postotak je nešto veći.

Stanje koje se naziva progresivna deformacija podrazumijeva lateralnu devijaciju ili savijanje nožnog palca, zajedno s pomicanjem prve metatarzalne kosti prema unutra, što rezultira bolnom izbočinom na unutarnjoj strani stopala u prvom metatarzofalangealnom zglobu.

Pojava deformiteta čukljeva nije ograničena na određenu dobnu skupinu, jer se može manifestirati i kod djece i kod odraslih. Međutim, uzroci se razlikuju između različitih starosnih grupa. Dok djeca mogu razviti čukljeve zbog sindroma i sistemskih bolesti, faktori koji doprinose razvoju čukljeva kod starijih osoba su različiti.

Uzrok degenerativnih promjena u starosti je temeljni faktor koji leži u osnovi ovog progresivnog deformiteta. Podrazumijeva bočnu devijaciju ili savijanje nožnog palca, kao i pomicanje prve metatarzalne kosti prema unutra, što rezultira bolnim izbočenjem na unutrašnjoj strani stopala kod prvog metatarzofalangealnog zgloba.

Utvrđeno je da je upotreba masti od gaveza efikasna u liječenju čukljeva.

Za osobe koje imaju nelagodu u kostima i zglobovima, uključujući čukljeve, mast od gaveza služi kao izuzetan lijek. Ovu izvanrednu mast možete nabaviti u bilo kojoj renomiranoj ljekarni ili ljekarni, ili alternativno, imate mogućnost da je napravite sami.

Za pripremu potrebnog preparata biće vam potrebna mast, kao i koren i listovi gaveza. Započnite temeljnim pranjem 500 grama masti u ukupno 9 voda. Zatim lagano otopiti mast na laganoj vatri i ubaciti 50 grama sitno naribanog korijena gaveza, uz 25 grama listova gaveza, koje prethodno treba očistiti i oprati. Ostavite smjesu da odstoji preko noći, ostavite gavezu da unese mast sa svojim aktivnim sastojcima. Ujutro malo zagrijte smjesu i procijedite. Prebacite mast u posude i čuvajte ih na hladnom mestu. Ova mast od gaveza je posebno dizajnirana za ublažavanje bolnih čukljeva. Njegova primjena donosi brzo olakšanje i efikasno smanjuje nelagodu.