Jedna čaša ovog napitka dovoljna je da se jednom zauvek rešite krtica u bašti …

Krtice, kao sisavci kukcojedi, prvenstveno jedu gliste, ličinke insekata, puževe i male kralježnjake kao glavni izvor hrane.

Opremljena oštrim pandžama u obliku lopate, ova stvorenja posjeduju savršene alate za lako iskapanje čvrstog terena i izgradnju zamršenih tunela. Obično ukopani 20 do 50 centimetara ispod površine, ovi podzemni prolazi mogu se protezati do impresivnog kilometra u duljinu.

Ispod zemlje, krtice grade dvije različite vrste podzemnih tunela. Ovi tuneli služe u različite svrhe: jedan za prijevoz, a drugi za lov na plijen.

Svaki ima svoje gnijezdo gdje se odmara i priprema svoje obroke.

Vrt se trenutno suočava s brojnim problemima koje treba riješiti.

Pronaći pojedinca zadovoljnog postojanjem krtica u svom vrtu pokazalo se kao izazovan zadatak. Nažalost, ova stvorenja imaju potencijal nanijeti značajnu štetu.

Do propasti biljke dolazi uništavanjem njezinih podzemnih kanala, što rezultira oštećenjem korijena i nadzemnih dijelova.

Nadalje, njihova prehrana uključuje gliste, što dovodi do znatnog poboljšanja ukupne kvalitete tla.

Kopanje neuglednih brda ipak predstavlja najveću neugodnost.

Osim što su vizualno neprivlačni, ovi humci predstavljaju izazov kada je u pitanju košnja.

Naprotiv, krtice se naširoko smatraju vrlo korisnim životinjama.

Oni jedu podzemne štetočine kao što su gusjenice, puževi puževi i žičnjaci. Osim toga, njihovo kopanje podzemnih tunela također raspršuje rastresito tlo.

Kao rezultat toga, uživaju pravnu zaštitu, pri čemu zakoni izričito zabranjuju njihovo namjerno hvatanje i rukovanje.

Unatoč svom vanjskom izgledu, krtice ne spavaju zimski san; nego ulaze u stanje smanjenog metabolizma.

Tijekom zimskih mjeseci ova stvorenja nalaze utočište u ledenim hodnicima i oslanjaju se na pohranjene rezerve kako bi se održala tijekom ljeta.

Tijekom blage zime krtice će iskopavati humke kako bi obnovile svoje zalihe hrane. Vrhunac aktivnosti krtica događa se početkom proljeća, kada se odvaže u potragu za hranom nakon što isprazne svoje podzemne komore.

Kao posljedica toga, na travnjacima su se pojavila brojna brda.

Većina madeža nastaje tijekom jutarnjih sati. Nakon približno 4 sata snažnog iskopavanja, krtica prelazi u razdoblje sna koje traje oko 3 sata.

Nakon što su glodavci uzeli stanku, nastavljaju s aktivnostima kopanja.

Koje su učinkovite metode za uklanjanje krtica iz vrta?

Dok se madeži obično povezuju s njihovim ograničenim vidom, njihova ostala osjetila, posebice njuh i sluh, postupno postaju sve naprednija.

Prisutnost osjetilnih dlačica na njihovom licu i repu čini ih vrlo prilagođenima mirisima i vibracijama, pokazujući njihovu izuzetnu osjetljivost.

Posljedično, većina strategija za rješavanje problema s krticama u vrtu oslanja se na ciljanje tih osjetila, a specijalizirana oprema koja može emitirati zvučne valove i vibracije može se pronaći u raznim maloprodajnim objektima.

U slučajevima kada mirisi ili buka unutar tunela postanu nepodnošljivi, krtice se sele u mirnije okruženje za potrebe lova i stanovanja.

Koje su učinkovite metode za prestrašivanje madeža?

Učinkovito rješenje koje je testirano i dokazano uspješno uključuje izlijevanje kombinacije sirutke i mlaćenice na hrpu.

Jedinstvena mješavina aroma u ovom pripravku može biti prilično neodoljiva za mlađu generaciju. Jasan miris fermentacije dovoljan je da madeži pojure u suprotnom smjeru.

Koja je metoda za stvaranje “koktela” od mliječnih proizvoda koji učinkovito odbija krtice?

Pomiješajte sirutku i mlaćenicu u omjeru 3 dijela sirutke i 1 dio mlaćenice.

Nakon što je iskop svake hrpe dovršen, pažljivo ispraznite šalicu mješavine u rupu.

Zabijte kolce u travnjak i na njih stavite aluminijske limenke ili staklene boce.

Kada vjetar zvecka staklenkom ili bocom, može proizvesti dosadnu buku koja uznemirava krticu.

U hrpu ubacite komad ribe ili mješavinu limuna i češnjaka.

Širenje mirisa privući će madeže na mjesta gdje se miris raspršio.

Napravite hrpu i u nju zakopajte dlake koje je vaš pas ili mačka pustio.

Jedan od načina da ih skupite je skupljanjem s četke tijekom procesa češljanja. Krtice, budući da su oprezne prema predatorima, instinktivno će tražiti sigurnija područja.