Jeste li primijetili da vam se odjednom SUHA USTA? Važan simptom koji se nikada ne smije zanemariti!

Nikada nemojte zanemariti ključnu indikaciju… Pojava osušene usne šupljine je česta pojava, ali ne treba je odbaciti kao beznačajnu. To potencijalno može poslužiti kao pokazatelj dijabetesa ili problema koji se odnose na zglobove.

Osušena usta uobičajena su pojava kada vam nedostaje hidratacija ili ste pod stresom. Međutim, ako suha usta potraju, što je u medicini poznato kao kserostomija, to može ukazivati ​​na temeljni zdravstveni problem i utječe na približno 20% pojedinaca.

Jedan od primarnih čimbenika koji doprinose suhim ustima je hormonska neravnoteža, koja je među najčešćim uzrocima.

Menopauza se često identificira kao čest okidač zbog hormonalne neravnoteže koju donosi, što rezultira isušivanjem sluznica cijelog tijela.

Ako problem leži u nosnoj šupljini

Začepljenost nosa od prehlade i peludne groznice može dovesti do neprekidnog disanja na usta. Međutim, disanje na usta također se može pripisati suženom ili začepljenom nosnom prolazu, nepravilnom položaju zuba (što rezultira otvorenim usnama tijekom spavanja i disanjem na usta) ili neobično povećanim krajnicima.

Dekongestivi

Sužavajući krvne žile u regijama sluznice, ove tvari učinkovito smanjuju upalu i olakšavaju disanje bez napora. Kao rezultat toga, dolazi do smanjenja količine tekućine koja ulazi u nosnu šupljinu, što dovodi do osjećaja suhoće u nosu. Dok kratkotrajna uporaba može ublažiti simptome, produljena uporaba može rezultirati suhoćom nosa i usne šupljine.

Vodica za ispiranje usta

Dok tekućine za ispiranje usta koje sadrže alkohol imaju sposobnost eliminirati oralne bakterije, one također mogu dovesti do suhoće zbog iritirajućih i dehidrirajućih učinaka alkohola na sluznicu. Budući da slina igra ključnu ulogu u zaštiti od karijesa i bolesti desni, prisutnost suhih usta povećava vjerojatnost pojave ovih problema s oralnim zdravljem. Stoga je preporučljivo odabrati vodicu za ispiranje usta bez alkohola.

Žgaravica

Suha usta česta su posljedica gastroezofagealnog refluksa ili žgaravice. Kretanje želučane kiseline iz jednjaka u grlo može rezultirati iritacijom i upalom, što u konačnici uzrokuje suhoću u grlu i ustima.

Pretjerana konzumacija kave

Dehidracija može biti posljedica konzumiranja prekomjerne količine napitaka s kofeinom. Kofein, blagi diuretik, potiče povećanu učestalost mokrenja, a prisutnost tanina u određenim čajevima i kavi može rezultirati osjećajem pečenja u ustima.

dijabetes

Neliječeni dijabetes može rezultirati suhim ustima zbog stalno visoke razine šećera u krvi. Kada razina glukoze poraste, bubrezi ne mogu učinkovito zadržati tekućinu, što dovodi do dehidracije. Vrijedno je napomenuti da suha usta također mogu biti nuspojava određenih lijekova za dijabetes.

Problemi vezani uz zglobove

Sekundarni Sjögrenov sindrom, stanje karakterizirano suhim očima i ustima, može biti uzrokovano različitim stanjima poput reumatoidnog artritisa, lupusa ili vaskulitisa, gdje imunološki sustav cilja na suzne i žlijezde slinovnice.

Udarac u glavu može imati ozbiljne posljedice i dovesti do značajnih ozljeda.

Facijalni živac, koji prolazi kroz temporalne kosti s obje strane lubanje, odgovoran je za stimulaciju dva od tri para žlijezda slinovnica. Ako ove kosti izdrže udar, kao što je tijekom automobilske nesreće ili pada s bicikla, facijalni živci mogu biti ozlijeđeni, što rezultira stanjem suhih usta.

Predmet se odnosi na lijekove u obliku tableta.

Suha usta, također poznata kao kserostomija, mogu se pripisati nuspojavama više od 400 lijekova, izdanih na recept i bez recepta, kao i kemoterapiji i terapiji zračenjem.

Ne zaboravite proslijediti ovaj članak svojim prijateljima!