JUTARNJA BANANA DIJETA: S OVIM DORUČKOM SMRŠAVITE 5 KG U 2 TJEDNA BEZ PO MUKE!

Nakon objavljivanja knjige koja detaljno opisuje ishranu bananama u Japanu, uslijedio je izvanredan fenomen poznat kao bum banana. Knjiga prikazuje istinski prikaz Hitoshi Watanabea, Japanca koji je uspio smršati impresivnih 18 kilograma u roku od nekoliko mjeseci pridržavajući se ove dijete.
Šta je uzrokovalo da ova dijeta stekne tako široku popularnost? Prema Watanabeu, ključ za skidanje neželjenih kilograma je jednostavan kao zamjena uobičajenog doručka kombinacijom banana i mlake vode!

Prema Hitoshi Watanabeu, kada se banane konzumiraju s vodom sobne temperature, to može rezultirati pojačanim metabolizmom, omogućavajući pojedincima da imaju više fleksibilnosti u izboru ručka i večere, a da i dalje iskuse gubitak težine.
Osim toga, uključivanje poluzrelih banana u našu ishranu daje nam otporan skrob, komponentu koja izaziva osjećaj sitosti. Posljedično, ovo ubrzava proces sagorijevanja masti, nadmašujući tradicionalne metode za impresivnih 30% u smislu brzine. Nadalje, konzumacija vode na sobnoj temperaturi pomaže u probavi i smanjuje osjećaj gladi.
Nakon višestrukih neuspješnih pokušaja da skine kilograme, Watanabe je odlučio da svoja prethodna iskustva s dijetom i naučna saznanja do kojih je njegova supruga Sumiko, profesionalna farmaceutkinja, stekla kroz svoje istraživanje o preventivnoj medicini, objedini u opsežnu knjigu.
Predstavljamo jutarnju dijetu od banane, revolucionarni pristup mršavljenju koji je brzo zaokupio one koji ne vole fizičku aktivnost. Tradicionalno, pojedinci koji se bore s gojaznošću često se ohrabruju da izgube kilograme vježbanjem, ali Watanabe je ponudio jednostavnu alternativu: konzumirajte isključivo sirove banane uz čašu osvježavajuće vode nakon buđenja i suzdržite se od jela do ručka. Banane posjeduju jedinstvenu komponentu poznatu kao otporni škrob, koja aktivno olakšava proces skidanja viška kilograma.
Važno je napomenuti da nisu svi skrobovi jednaki. Škrob se može podijeliti u dvije kategorije: probavljiv i otporan skrob. Dok se probavljivi škrob razgrađuje u tankom crijevu, rezistentni škrob ostaje netaknut i putuje u debelo crijevo, gdje se podvrgava fermentaciji. Ovaj proces fermentacije dovodi do proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina, koje služe kao hrana za ćelije u crijevima i doprinose cjelokupnom zdravlju gastrointestinalnog sistema.
Kada je u pitanju ishrana, ne postoje stroge smernice osim jedne: prestanite kada ste zadovoljni. Japanci imaju princip poznato kao pravilo 80/20, koje naglašava važnost ne preterivanja i potpunog punjenja želuca. Smatraju da je osam dijelova punog stomaka dovoljno za izdržavanje čovjeka, dok su dva dijela dovoljna za doktora. Zbog toga mnogi Japanci konzumiraju samo 80% hrane koja im se servira, vraćajući preostalih 20%.
Smjernice za pridržavanje jutarnje dijete sa bananama.


Doručak

Da biste pokrenuli metabolizam, preporučuje se da nakon buđenja popijete čašu mlake vode, prije nego što bilo šta pojedete. Nakon otprilike 30 minuta, uživajte u svježoj, malo nedozreloj banani. Ako glad potraje i nakon 20 minuta, uživajte u drugoj banani. Zapamtite, banane ne bi trebalo da budu prezrele, a voda treba da bude sobne temperature. Hidrirajte se adekvatno pijući što je više moguće vode.
I podnevni i večernji obroci
Tokom ove dijete, svi ostali obroci ostaju nepromenjeni u svojoj redovnosti. Ipak, savjetuje se da se pridržavate niza nekompliciranih smjernica koje će olakšati skidanje viška kilograma:
Preporučljivo je izbjegavati jelo dok ne dođete do točke sitosti. Optimalno zadovoljstvo se postiže ostavljanjem stola sa otprilike jednom petinom vašeg stomaka i dalje nezauzetim.
Za najbolje rezultate preporučuje se večera do 20 sati, a optimalno vrijeme je 18 sati. Ako glad nastupi nakon rane večere, zadovoljite svoju želju porcijom svježeg voća ili zdjelom sirovog muslija u kombinaciji s jogurtom ili svježim sirom.
Kada je u pitanju ručak i večera, preporučljivo je da izostavite deserte iz svog izbora obroka. U slučaju da žudite za nečim slatkim, odlučite se za konzumaciju voća.
Kako biste osigurali odgovarajuću hidrataciju, preporučuje se konzumiranje velikih količina vode. Za optimalne rezultate savjetuje se piti vodu umjerene temperature i u malim koracima. Važno je napomenuti da treba izbjegavati konzumiranje vode neposredno nakon obroka najmanje 30 minuta.
U pauzama između obroka imate mogućnost da uživate u čaju, kafi ili sveže ceđenom soku.
Koja je svrha pridržavanja banane dijete?
Općenito, ishrana se smatra hranljivom i korisnom za zdravlje.
Banane su poznate po visokom sadržaju vlakana i kalija, što ih čini odličnim izvorom energije.
Pošto su banane pristupačne, nema potrebe da trošite novac na skupe preparate.
Redovni doručak ne samo da pospešuje metabolizam, već i pomaže u suzbijanju prekomernog jedenja tokom dana.
Uzdržavanjem od jutarnje konzumacije kafe možete efikasno održavati stabilan nivo glukoze u krvi, a samim tim i regulisati apetit.
Metabolizam se budi jutarnjom čašom vode sobne temperature, pružajući osvježavajući početak dana.
Uzdržavanjem od obroka nakon 20 sati, pojedinci mogu efikasno obuzdati žudnju do kasno u noć i spriječiti nepotrebno debljanje.
Umjereno konzumirajte alkohol.

Pored brojnih zdravstvenih prednosti, dijeta od banane je takođe veoma efikasna u borbi protiv celulita.