Lepa Brena: “Moje ime je turskog porijekla. Odrasla sam u jednoj patrijarhalnoj, muslimanskoj porodici koja je mnogo razmišljala o ugledu jedne djevojke”

Decenijama je ime Brena nadaleko poznato na muzičkoj sceni regiona, a nedavno je njena prva naslovna naslovnica časopisa, intervju iz 1982. godine za TV Novosti, ponovo osvanula i privukla pažnju na raznim mrežama.

Tokom intervjua, Brena se udubila u različite aspekte svog života, uključujući porodicu, ime i radnu rutinu. Osim toga, podijelila je uvid u svoje slobodne aktivnosti i kako provodi vrijeme izvan nastupa. Zanimljivo otkriće pojavilo se kada je otkrila značenje svog imena, koje označava priznanje i divljenje.

Slučajno sam otkrio da moje ime, turskog porijekla, označava nagradu ili pohvalu. Ovo saznanje mi je prenio jedan Turčin koji je posjećivao Brčko da bi prodavao razne stvari, čak i prije nego što su takve transakcije bile uobičajene. Ime savršeno rezonuje s mojom istinskom suštinom i neizmjerno sam ponosan na njega. U mom životu ne postoji niko koga više cijenim ili cijenim više od sebe. Iako se trudim da ne potcenjujem druge i da svima pružim pomoć, bez obzira na bilo kakav grubost prema meni, zadržavam duboko osećanje samopoštovanja“, rekla je ona za TV Novosti.

Raspitujući se o svom odgoju u porodici, pjevačica je odgovorila: “Odgajana sam u muslimanskom domaćinstvu koje se pridržavalo patrijarhalnih vrijednosti, stavljajući veliki naglasak na reputaciju djevojčice i važnost njene uloge supruge i majke.” Principi koji su mi usađeni kod kuće bili su evidentni u mom akademskom uspjehu u školi, gdje sam briljirao. Vjerujem da moje ponašanje može pozitivno utjecati na brojne mlade djevojke.

Plata medicinskog tehničara bila je jedini prihod koji je izdržavao njenu petočlanu porodicu, kako je detaljno navela tokom svog objašnjenja.

“Nevjerovatno je izazovno sastavljati kraj s krajem sa ovom platom, pogotovo ako se uzme u obzir da smo se svo troje školovali. Naš cilj nikada nije bio da jednostavno postojimo, već da slijedimo svoje snove i izdržavamo roditelje. Nažalost, ova plata nije dopušta nam da ispunimo svoje težnje, to nam omogućava samo da se snađemo. Ipak, nekako smo uspjeli da prođemo kroz ove okolnosti”, rekla je ona.

Proširujući temu imidža Lepe Brene, istakla je da je on posebno napravljen za industriju zabave.

Neophodnost svega je sasvim očigledna. Čini se da postoji kolektivna želja za zadivljujućom Brenom ili zadivljujućom Kat. Javnost jednostavno žudi za nekim da se ismeva. Međutim, nisam se oslanjao samo na svoj fizički izgled da bih nešto postigao. Prema rečima ljupke Brene, ona poseduje „duge udove za ples, vitku građu za divljenje, delikatan glas za pevanje i oči posvećene isključivo suzama…