KAKO SIGURNO UKLONITI UŠNI VOSAK: METODE PREPORUČENE OD PEDIJATRA DR. GILA

Ako se suočavate s problemima zbog nakupljanja ušnog voska, dr. Gil D., američki pedijatar, nudi korisne i sigurne savjete za njegovo uklanjanje. Na svojoj internetskoj stranici detaljno objašnjava kako se nositi s ovim čestim problemom.

Ušni vosak, poznat i kao cerumen, je prirodna supstanca koja štiti ušni kanal. Sastoji se od sekreta žlijezda i mrtvih stanica, pružajući zaštitnu, podmazujuću i antibakterijsku funkciju. Međutim, pretjerano nakupljanje može uzrokovati svrbež i nelagodu.

Kada je u pitanju uklanjanje ušnog voska, dr. Gil ističe važnost izbjegavanja grubih metoda te preporučuje nježne i učinkovite tehnike. Evo nekoliko koraka koje preporučuje:

  • – Omekšavanje voska: Natopite vatu uljem i nježno je umetnite u ušni otvor, izbjegavajući guranje duboko u kanal. Lagano nagnite glavu kako biste vosak pomaknuli prema vanjskom dijelu uha. Ostavite ulje da djeluje nekoliko minuta prije dodavanja nekoliko kapi ulja u uho.
  • – Isperite ako je potrebno: Ako vosak ostane tvrdokoran, dr. Gil preporučuje mješavinu bijelog octa i alkohola u omjeru 1:1. Možete koristiti injekciju ili špric (dostupan u ljekarnama) za nježno ispiranje ušiju ovom otopinom.

Dr. Gil ističe važnost posjeta specijalistu u slučaju trajnih problema ili sumnje na oštećenje, jer je to najsigurniji način za rješavanje problema s ušnim voskom.