KAKO SMRŠATI POSLIJE 50. GODINE? Uz 3 ključna pravila uvijek ćemo biti VITKE, a evo koje NAMIRNICE treba IZBJEGAVATI

Problem mršavljenja nakon navršene pedesete godine može zabrinjavati brojne žene zbog postupnosti tog procesa. Ipak, postoji nada – usvajanjem odgovarajućih strategija doista je moguće postići željene rezultate.

Ljudsko tijelo prolazi kroz različite promjene u fizičkom sastavu i metaboličkim procesima.

Kako vrijeme prolazi, naša tijela prolaze kroz transformacije i prolaze kroz različite faze. Dobro je utvrđena činjenica da se metabolizam usporava, što rezultira duljim i izazovnijim putem mršavljenja. Nakon što pojedinci navrše pedesetu godinu, dolazi do značajnog pada mišićne mase, pod utjecajem mnoštva čimbenika povezanih sa starenjem.

Fluktuacije u razini hormona

Kako pojedinci ulaze u šesto desetljeće, doživljavaju hormonalne promjene koje su posebno uočljive kod žena. Menopauza donosi mnoštvo promjena koje dodatno otežavaju proces mršavljenja. Blanka Karasija, nutricionistica, daje vrijedne savjete o skidanju viška kilograma nakon navršene pedesete godine života.

Prijedlozi koje su iznijeli stručnjaci za prehranu

Stručnjaci s područja prehrane predlažu izbacivanje svih slatkih namirnica iz prehrane i uključivanje više povrća. Također preporučuju povećanje konzumacije vode, jer to može pomoći u kontroli tjelesne težine i smanjenju šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Također, savjetuje se smanjiti ili potpuno izbaciti konzumaciju prerađene hrane, posebice čipsa, peciva i sladoleda.

Prema riječima nutricionista, većina tih proizvoda ima manjak visokokvalitetnih sastojaka i esencijalnih nutrijenata. Hrana o kojoj je riječ sadrži obilje rafiniranih ugljikohidrata, umjetnih bojila i šećera, a sve to može pridonijeti debljanju i poremetiti prehrambenu ravnotežu organizma.

Proteini imaju veliku važnost u našem ukupnom blagostanju.

Blanka Karasija, nutricionistica, ističe značaj proteina i ističe da se oni mogu dobiti i iz drugih izvora, a ne životinjskog porijekla. Ona preporučuje uključivanje leće, graha, gljiva i kruha od cjelovitog zrna pšenice u prehranu.

Zaključuje da će vas uključivanje cjelovitih žitarica u prehranu opskrbiti i složenim ugljikohidratima i vlaknima, što rezultira produljenim osjećajem sitosti.

Proteini dobiveni iz biljaka

Proteini se mogu dobiti iz biljnih izvora, uključujući mahunarke poput graha, graška, leće i soje, kao i sjemenki i orašastih plodova. Međutim, ključno je napomenuti da ova hrana ne osigurava sve potrebne aminokiseline. Stoga je bitno kombinirati različite izvore hrane kako bi se osigurao adekvatan unos.

Sljedeće kombinacije preporučuje nutricionistica Jovana Srejić Ferluga s portala Lepa i Srećna.

Uravnotežena prehrana može uključivati ​​različite opcije kao što su žitarice i mahunarke, crni grah i riža, orasi i grašak, leća i bademi, kao i kruh od pira i maslac od kikirikija.

Čak i nakon što navršite pedesetu godinu života, pravilnom prehranom i uvrštavanjem raznovrsnih namirnica u obroke možete poboljšati svoje zdravlje i postići željene ciljeve mršavljenja.