KARDI0LOG TVRDI DA AKO VAM SE OVO DEŠAVA DOK SPAVATE, PRIJETI VAM INFARKT: Nimalo nije dobro za SRCE, oprez

Na zdravlje našeg srca utječu različiti čimbenici, a najvažniji su prehrana i tjelesna aktivnost. Međutim, ključno je razmotriti utjecaj određenih noćnih aktivnosti na naše cjelokupno zdravlje i potencijal povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Prema dr. Katie Tomasko, kardiologinji, nemirno premještanje i okretanje u krevetu tijekom noći može negativno utjecati na zdravlje vašeg kardiovaskularnog sustava. Ovaj fenomen povezan je s krvnim tlakom, budući da je dobar san povezan s padom krvnog tlaka. Prema Tomaškovim riječima, ako vam teško pada u san ili se tijekom cijele noći često budite, sigurno je da će vam krvni tlak biti povišen. Dobro su poznati štetni učinci pojačanog stresa na zdravlje srca, što rezultira povećanom osjetljivošću na kardiovaskularne bolesti.

Opsežna znanstvena istraživanja otkrila su jaku korelaciju između nesanice, poremećaja sna koji ometa spavanje karakteriziraju poteškoće u započinjanju ili održavanju sna, i niza kardiovaskularnih bolesti kao što su hipertenzija, srčane bolesti i zatajenje srca. Za osobe koje već pate od bolesti srca, prisutnost nesanice dodatno povećava vjerojatnost pogoršanja njihovog stanja. Nedavno provedena studija, predstavljena u Sleep Advances, izložila je povećani rizik od zatajenja srca, moždanog udara i kardiovaskularne smrtnosti povezane s nesanicom. U studiju koju su proveli znanstvenici bila su uključena ukupno 1082 pacijenta koji su ili imali srčanu bolest ili su bili podvrgnuti nekom obliku liječenja.

Nakon oglasa, sadržaj se nastavlja s raspravama o intervencijama usmjerenim na rješavanje začepljenih arterija. Nakon početka studije, primijećeno je da je 45% pacijenata imalo nesanicu, dok je 24% izjavilo da je koristilo tablete za spavanje u prethodnom tjednu. Tijekom razdoblja od približno 4,2 godine, ukupno 225 pacijenata doživjelo je nevjerojatnih 364 ponovljena teška štetna srčana događaja, prema prosječnom praćenju.

Nakon što su uzeli u obzir čimbenike kardiovaskularnog rizika, komorbiditete i simptome anksioznosti i depresije, uočena je značajna povezanost između nesanice i kroničnih srčanih nuspojava kada su se uspoređivali pacijenti s nesanicom i oni bez nje.