Kardiokirurg: Ako osjetite srčani udar odmah u usta stavite ovaj bezreceptni lijek i žvačite ga

Dr. Jeremy London, poznati kardiolog i stručnjak za kirurgiju srca, stekao je popularnost svojim informativnim i zanimljivim TikTok videozapisima, u kojima odgovara na upite pacijenata. Nedavno je jedan pacijent postavio pitanje u vezi s korištenjem aspirina nakon srčanog udara.

Prema riječima liječnika, srčani udar se događa kada dođe do začepljenja krvne žile, što uzrokuje poremećaj u protoku krvi. To dovodi srčani mišić u ozbiljnu opasnost jer gubi dotok krvi. Nakon početne blokade može doći do veće blokade, što dodatno povećava rizik. Međutim, uzimanje aspirina može pomoći ublažiti ovaj rizik i potencijalno smanjiti štetu. U određenim situacijama savjetuje se odmah nazvati hitnu pomoć i žvakati aspirin od 325 mg kako biste ubrzali preživljavanje.

Možete li mi, molim vas, navesti simptome?

Iako je bol u prsima najčešći simptom, pojedinci mogu doživjeti niz simptoma, uključujući blage, teške ili čak nikakve simptome, naglašavajući varijabilnost ovog stanja od osobe do osobe.

Tipični znakovi i simptomi koji mogu ukazivati ​​na srčani udar uključuju:

Bol u prsima može se manifestirati kao osjećaj pritiska, težine, stezanja ili stiskanja ispod prsne kosti, koji traje dulje vrijeme ili se povremeno ponavlja. Ova nelagoda može se proširiti na rame i/ili ruku (obično na lijevu stranu, iako može zahvatiti obje ruke), kao i na leđa, vrat, čeljust, zube, a povremeno čak i na gornji dio trbuha. Osim toga, hladan znoj može pratiti ove simptome.
-umor
Simptomi kao što su mučnina, želučane tegobe, pogrešni simptomi srčanog udara kao što su probavne smetnje ili žgaravica, iznenadna vrtoglavica, otežano disanje, ubrzani ili neujednačeni otkucaji srca i intenzivni osjećaji tjeskobe koji podsjećaju na napad panike, sve su to pokazatelji koje ne treba zanemariti.
-Nesanica.
Srčani zastoj može se neočekivano manifestirati kao početna indikacija srčanog udara, a ključno je napomenuti da se simptomi mogu razlikovati između muškaraca i žena. Dok bol ili nelagoda u prsima ostaje primarni simptom u oba spola, žene se mogu susresti s dodatnim simptomima koji obično nisu povezani sa srčanim udarom, uključujući nedostatak zraka, mučninu/povraćanje i bol u leđima ili čeljusti.

Znakovi srčanog udara kod žena:

Ako osjećate stalnu nelagodu, stezanje ili bol u središtu prsnog koša koja traje dulje vrijeme ili varira u intenzitetu, to može biti razlog za zabrinutost. Osim toga, možete osjetiti bol ili nelagodu u različitim područjima kao što su ruke, vrat, ramena, gornji dio leđa, čeljust ili trbuh. Još jedan simptom na koji treba paziti je nedostatak zraka, bez obzira prati li ga nelagoda u prsima ili ne. Obratite pozornost i na hladno znojenje i vrtoglavicu. Mučnina, povraćanje, nelagoda u crijevima i neobičan umor također su mogući pokazatelji. Štoviše, poteškoće sa spavanjem također mogu poslužiti kao znak upozorenja. Vrijedno je napomenuti da iako se srčana bolest ponekad može pojaviti iznenada, mnogi pojedinci osjećaju znakove upozorenja i simptome nekoliko sati, dana ili čak tjedana prije srčanog događaja. Jedan od takvih znakova upozorenja je angina, koju karakterizira bol ili pritisak u prsima koji ne postoji čak i nakon odmora.

Možete li objasniti što je tihi srčani udar?

Tihi srčani udar, kao što naziv implicira, nema tipične simptome koji se obično povezuju sa srčanim udarom, uključujući vrtoglavicu, ubrzane ili nepravilne otkucaje srca (palpitacije), otežano disanje i osjećaj tjeskobe. Prepoznavanje tihog srčanog udara je izazovno jer se javlja iznenada i bez ikakve prethodne indikacije.

U kojem trenutku treba razmisliti o traženju medicinske pomoći?

Kako bi se postiglo najučinkovitije liječenje bolesti srca, ključno je riješiti simptome u roku od jednog do dva sata od njihove pojave. Svako odgađanje nakon ovog vremenskog okvira rezultirat će povećanom štetom za vaše zdravlje i ograničenim rasponom dostupnih opcija.