Koliko puta je normalno imati veliku nuždu tokom dana? Doktor riješio dilemu, a ljudi ne vjeruju u ono što čuju

Pojedinci koji imaju problema s probavom često razmišljaju o uobičajenom pitanju: koja je normalna učestalost pražnjenja crijeva?

U jednom od svojih viralnih TikTok videa mlada influencerica samouvjereno tvrdi kako je nakon svakog obroka nužno obaviti nuždu jer je to znak dobrog zdravlja. Međutim, ona ne uspijeva ponuditi nikakve potkrepljujuće dokaze koji bi poduprli ovu tvrdnju. Unatoč tome, video je brzo stekao široku pozornost i popularnost.

Dr. Idris Mughal je bio zabrinut činjenicom da su pojedinci to počeli širiti kao činjenične podatke. Njegova zvučna poruka je jasna: “Budite oprezni i sumnjičavi kada naiđete na bilo kakav sumnjiv sadržaj na internetu.

Prema ovom liječniku, dotična tvrdnja je i besmislena i besmislena. Tipično trajanje prolaska hrane kroz probavni sustav kreće se od deset do 73 sata. Sasvim je uobičajeno da osoba dobrog zdravlja ima tri puta dnevno stolicu, kao i tri puta tjedno za zdravu odraslu osobu.

Prema riječima liječnika, boja i sastav izmeta daju točniju procjenu stanja probavnog sustava u usporedbi s učestalošću posjeta zahodu.

U skladu s ovim tvrdnjama dr. Vil Bulsiević dalje pridonosi:

Prema ovom liječniku, važno je usredotočiti se na veličinu i oblik svojih pokreta crijeva, a ne na učestalost odlaska u kupaonicu.

U slučaju da vaša stolica izgleda crna, to potencijalno može značiti krvarenje koje se događa u gornjem dijelu vašeg gastrointestinalnog trakta. Ako vaša stolica ima i crnu boju i neugodan miris, to može ukazivati ​​na temeljni zdravstveni problem, kao što je peptički ulkus, gastritis, upala ili polipi debelog crijeva. U takvim je okolnostima ključno potražiti liječnički savjet i zakazati konzultacije s liječnikom koji bi mogao predložiti podvrgavanje endoskopiji ili kolonoskopiji kako bi se utvrdio glavni uzrok problema.

Ako vaša stolica poprimi žućkastu nijansu, to se može pripisati prehrani bogatoj mastima, što je čest uzrok. Unatoč tome, postoji i nekoliko medicinskih stanja koja mogu dovesti do ove promjene boje. Bolesti jetre i žuči, poremećaji gušterače, celijakija, Gilbertov sindrom, giardijaza, stres i neadekvatna prehrana stručnjaci navode kao potencijalne čimbenike, prenosi 24sata.hr.