KOSTI NE VOLE OVU HRANU: Ako ovo jedete, bol je jači, artritis napreduje, zglobovi se troše

Pojava oštećenja zglobova kao posljedica upale u tijelu karakterizira artritis, prevladavajuće stanje. Primarna manifestacija ove bolesti je jaka bol. Iako ne postoji apsolutni lijek za artritis, usvajanje odgovarajućeg režima prehrane može spriječiti napredovanje bolesti i ublažiti simptome. Isključivanjem određenih namirnica iz prehrane postaje moguće smanjiti upalu, bol i opterećenje zglobova.

Za postizanje višestrukih ciljeva, poput ublažavanja upale i boli, skidanja kilograma radi ublažavanja naprezanja zglobova i uklanjanja viška tekućine iz tijela, preporuča se izbaciti određene namirnice iz prehrane. Ako imate artritis ili bolove u zglobovima, evo kojih se namirnica trebate kloniti:

Meso

Za osobe s artritisom ključno je da budu oprezni kada konzumiraju svinjetinu, govedinu i piletinu, budući da ta mesa mogu izazvati štetne učinke na zdravlje kostiju i zglobova. Iako je meso vrijedan izvor proteina, povišene razine zasićenih masnoća koje sadrži mogu doprinijeti upalama u tijelu, pogoršavajući simptome artritisa.

Kada je riječ o mliječnim proizvodima, oni imaju značajnu ulogu u opskrbi tijela kalcijem i vitaminom D, a oba su ključna za razvoj jakih i zdravih kostiju. Međutim, vrijedi napomenuti da kod nekih pojedinaca mliječni proizvodi zapravo mogu pogoršati simptome artritisa. To je zato što proteini koji se nalaze u mlijeku mogu izazvati upalni odgovor kod onih koji su na njih osjetljivi. Stoga je preporučljivo potražiti savjet liječnika prije potpunog izbacivanja mliječnih proizvoda iz prehrane.

Ugljikohidrati

Izbjegavanje rafiniranih ugljikohidrata ključno je ne samo za kontrolu težine, već i za promicanje optimalnog zdravlja zglobova. Konzumacija ovih vrsta ugljikohidrata, poput bijelog kruha, bijele riže, slatkiša i prerađene hrane, može pridonijeti začepljenju krvnih žila. To ometa dostavu esencijalnog kisika i hranjivih tvari u zglobove, pogoršavajući upalu i nelagodu.

Gluten

Gluten, koji je prisutan u pšenici, raži i ječmu, ima potencijal za iniciranje upalnih reakcija kod osoba koje su osjetljive na njega. Opsežna medicinska istraživanja pokazala su da isključivanje glutena iz prehrane može dovesti do značajnog poboljšanja dobrobiti osoba koje pate od reumatoidnog artritisa.

Sol

Konzumacija prekomjerne količine soli može dovesti do zadržavanja tekućine u tijelu, stvarajući dodatni pritisak na zglobove i pogoršavajući upalu. Nadalje, visok unos soli može pridonijeti nakupljanju štetnih tvari unutar zglobova. Preporučljivo je izbjegavati poluproizvode, kobasice i konzerviranu hranu jer često sadrže značajne količine soli.

Za osobe koje pate od artritisa, ključno je u potpunosti ukloniti prženu hranu iz prehrane. Prisutnost trans masti u prženoj hrani može dovesti do pojačane upale u tijelu.

Konzumacija čaja i kave, koji sadrže kofein, ima potencijal iscrpljivanja kalcija iz kostiju, što rezultira slabljenjem koštanog tkiva. To može imati negativne implikacije na artritis, ili pogoršati postojeće simptome ili pospješiti njegovu pojavu. Kao rezultat toga, preporučuje se ili smanjiti unos kofeina ili ga potpuno izbaciti iz prehrane.

Konzumacija alkoholnih pića može imati štetan utjecaj na različita zdravstvena stanja, uključujući i artritis. Upalni odgovori se pojačavaju, a simptomi se pogoršavaju kada se konzumira alkohol, zbog čega je preporučljivo potpuno ga isključiti iz prehrane.

Kako bi se borili protiv artritisa, pojedincima se savjetuje ne samo da uklone problematičnu hranu iz svoje prehrane, već i da uključe različite hranjive tvari poput antioksidansa i omega-3 masnih kiselina koje pomažu u smanjenju upale.

Dopustite mi da vam predstavim nekoliko prijedloga na razmatranje.

Upala se može učinkovito smanjiti konzumacijom voća i povrća koji obiluju antioksidansima. Još jedna korisna opcija je riba, jer sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u smanjenju upale.
Podržavajući zdravlje zglobova, orašasti plodovi i sjemenke pružaju hranjivu dozu zdravih masti. Opredijeliti se za cjelovite žitarice umjesto rafiniranih ugljikohidrata mudriji je izbor.

Optimalno upravljanje simptomima artritisa i poboljšanje općeg blagostanja može se postići primjenom dobro uravnotežene prehrane. Preporučljivo je potražiti smjernice od zdravstvenog radnika, poput nutricionista ili liječnika, kako biste prilagodili plan obroka koji je savršeno usklađen s vašim individualnim potrebama.