NAJPRECIZNIJA RAČUNICA: Izračunajte svoju idealnu težinu u odnosu na visinu i godine

Dnevnik.hr naglašava važnost spoznaje da, iako postoji nekoliko dostupnih alata za procjenu umjerenog raspona težine pojedinca, ti su alati ograničeni u svojoj mogućnosti da u potpunosti obuhvate idealnu težinu pojedinca zbog oslanjanja na čimbenike poput dobi, visine, i spol. Ključno je priznati da niti jedna formula ne može definitivno utvrditi idealnu težinu pojedinca. U članku se naglašava važnost čimbenika kao što su prehrana, tjelovježba i životne navike u promicanju cjelokupnog zdravlja, bez obzira na težinu pojedinca.

Procjena tjelesne težine često se provodi pomoću alata koji se zove indeks tjelesne mase (BMI). Ova numerička procjena uzima u obzir visinu i težinu osobe, dopuštajući joj da bude kategorizirana u različite raspone, uključujući pothranjenost, zdravu težinu, prekomjernu težinu i pretilo. Formula koja se koristi za izračunavanje BMI je sljedeća:

Izračun BMI uključuje dijeljenje težine pojedinca s njegovom visinom.

Iako BMI služi kao vrijedan alat za širu populaciju, on ne uzima u obzir jedinstvene varijacije u sastavu tijela, cjelokupnom zdravlju i potencijalnim zdravstvenim opasnostima za pojedince. Uzmimo, na primjer, visoko kvalificirane sportaše koji posjeduju znatnu mišićnu masu; njihov BMI može biti veći, ali to ne znači automatski nezdravu težinu. Nadalje, BMI možda neće adekvatno riješiti razlike među različitim rasnim ili etničkim skupinama, što potencijalno može rezultirati pogrešnim predodžbama o zdravstvenim rizicima.

Dodatna mjerenja, poput omjera struka i bokova (WHR) i omjera visine struka (WtHR), pružaju dodatno razumijevanje potencijalnih zdravstvenih opasnosti povezanih s tjelesnom veličinom. WHR procjenjuje omjer između mjerenja struka i bokova, što može biti pokazatelj razine visceralne masnoće i rizika od srčanog udara.

Kako bi se odredio omjer struka i bokova (WHR), pojedinci bi trebali izmjeriti svoj struk na najširem mjestu, obično iznad pupka. Ta se mjera zatim podijeli sa širinom bokova na njihovoj najširoj točki. Na primjer, ako nečiji struk iznosi 71 cm, a bokovi 96 cm, oni bi podijelili 71 s 96, što bi rezultiralo WHR-om od 0,74.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2008., abdominalnu pretilost karakterizira omjer struka i bokova (WHR) veći od 0,9 za muškarce i 0,85 za žene.

Omjer struka i visine (WtHR) je mjera koja uspoređuje opseg struka s visinom i ima korelaciju s razinama kolesterola i krvnog tlaka. Da biste izračunali WtHR, jednostavno podijelite širinu struka s visinom. Ako je rezultat 0,5 ili niži, on spada u umjereni raspon.

Tjelesni sastav može se točnije procijeniti mjerenjem postotka tjelesne masti, što je ključni pokazatelj ukupnog zdravlja u usporedbi s drugim mjerenjima kao što su BMI, WHR ili WtHR. Ova metoda razmatra različite vrste masti prisutne u tijelu i igra vitalnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama. Dostupno je više tehnika za mjerenje postotka tjelesne masti, kao što su kaliperi, bioelektrična impedancija i DEXA skeniranje.

Ključno je priznati da samo procjenjivanje veličine tijela ne nudi sveobuhvatno razumijevanje cjelokupnog zdravlja pojedinca. Presudan čimbenik leži u usvajanju holističkog pristupa, koji uključuje procjenu zdravstvenog stanja pojedinca, odabir načina života, prehrambene navike, razinu tjelesne aktivnosti i druge relevantne čimbenike. Za one koji su zabrinuti u vezi sa svojom težinom ili sastavom tijela, preporučuje se da potraže savjet medicinskog stručnjaka kako bi se podvrgnuli daljnjim procjenama i dobili personalizirani savjet.

Uzimajući u obzir sve ove alate i pristupe, možemo dobiti holističkiju perspektivu o tjelesnoj težini i dobrobiti, osnažujući pojedince da donesu obrazovane odluke u vezi sa svojim zdravstvenim strategijama.