KRISTINA JE SPALA NA 17 KILOGRAMA: Hrana je postala njen neprijatelj, ranije je bila lepa kao san, evo kako je izgledala

U Rusiji Kristina Korjagina nastoji izbjeći pretjeranu pozornost i osjeća nelagodu zbog pogleda promatrača koji su očarani njezinom izrazitom mršavošću. S anoreksijom se bori već gotovo 15 godina, a stanovnici Barnaula, njezinog rodnog grada, navikli su se na njezin izgled. Međutim, Kristina i dalje trpi značajne posljedice zbog svoje bolesti.

Putovanje je počelo po završetku osnovnog obrazovanja, a prema riječima stručnjaka, anoreksija često pogađa učenike s izuzetnim uspjehom. Ovo se stanje predstavlja kao odbijanje prehrane, što rezultira sveopćim pogoršanjem fizičkog zdravlja. Kristina je nesvjesno podlegla tim ciklusima i godinama podnosila teret održavanja alarmantno niske tjelesne težine.

Početni znakovi njezina stanja očitovali su se tijekom razdoblja intenzivnog akademskog stresa kada su pritisci školskih ispita postali neodoljivi. U svojoj predanosti učenju, povremeno bi zanemarila jelo. Po ulasku na koledž, susrela se s još jednom izazovnom fazom, jer su povećani zahtjevi studija pogoršali njezino stanje.

Unatoč tome što je bila uspješna studentica koja se akademski istaknula tijekom studija, Kristinina postignuća su imala svoju cijenu. Bez njezinog znanja, anoreksija je tiho uzela maha dok je svu svoju energiju ulagala u svoje učenje. Kulminacija ove borbe dogodila se kada je dosegla točku ekstremne iscrpljenosti, što ju je učinilo nesposobnom za bilo kakav oblik tjelesne aktivnosti, čak ni nakon završetka diplome.

Kristinine prehrambene navike nisu bile baš idealne, sastojale su se prvenstveno od pića poput sokova, čaja i vode, uz samo malu porciju jabuke ili banane navečer. Začudo, čak i nakon tako oskudne večere, Kristinina se težina nastavila smanjivati.

Prisjećajući se svoje prošlosti, Kristina se živo sjeća strogog pravila koje je sama sebi nametnula da hranu konzumira isključivo navečer. Čin jedenja donosio je osjećaj nelagode, dok je odsutnost hrane pružala veći osjećaj ugode. Svaki pokušaj da je se natjera da jede izazvao bi snažan bijes u njoj. Taj buran odnos s hranom na kraju je doveo do drastičnog pada njezine tjelesne težine, pala je na svega 17 kilograma.

Pokušaji vraćanja potrebne težine pokazali su se neuspješnima. Situacija je postala toliko teška da joj liječnici tijekom pregleda nisu mogli locirati otkucaje srca. Došao je stravičan trenutak kada su priopćili tešku vijest: “Budete li tako uporni, život će vam biti ugrožen.” To je označilo početak njezinog odlučnog izlaska iz destruktivnog kruga bolesti, koristeći sve resurse koji su joj bili na raspolaganju uz vodstvo psihologa.

Kada je riječ o vlastitom životu, Kristina radije ostaje kratka, priznajući da nema mnogo postignuća kojima bi se mogla pohvaliti. Tekuća priča o njezinoj borbi s anoreksijom ostaje istaknuti aspekt njezine priče.

Prema Kristininoj izjavi za Woman.ru, ona pojašnjava da je trenutno u procesu oporavka. Medijske tvrdnje da je potpuno izliječena su pretjerane jer oporavak zahtijeva značajno vrijeme. Osim toga, Kristina napominje da njezino tijelo nije povoljno reagiralo na primijenjene tretmane.

S tonom duboke tuge, njezin glas odzvanja, njezine riječi padaju snažno. Ne samo da je lišena tjelesne sposobnosti, već i rasprava o njezinoj tjeskobi nije jednostavan zadatak.

Do 2016. njezina je težina pala na samo 24 kilograma, da bi na kraju dosegla potresnih 17 kg, apsolutni minimum. Kako bi vratila normalne tjelesne funkcije, mora postići minimalnu težinu od 45 kg, što je cilj koji tek treba postići.

Kristina, koja je sada klasificirana kao trajni invalid najviše kategorije, nalazi se u izazovnoj situaciji. Ograničena na invalidska kolica, pokretljivost joj je ograničena na određenu udaljenost. To pred nju postavlja dilemu – kako može poslužiti kao inspiracija drugima? Kako može ponuditi podršku djevojkama koje se nalaze u sličnim okolnostima? U tom pogledu sebe ne doživljava kao uzor. Štoviše, nastavlja se boriti sa zadatkom vraćanja izgubljene težine. Unatoč njezinim željama, njezino se tijelo opire hrani. Ipak, Kristina ostaje odlučna i predana. Ustraje u liječenju, marljivo radi i predano čita.

U jednom trenutku njezina mršava figura spriječila ju je da osigura posao. Zabrinutost za njezinu dobrobit mučila je potencijalne poslodavce. Međutim, okolnosti su se promijenile. Kristina je otkrila priliku za posao na daljinu koja joj omogućuje da radi iz udobnosti vlastitog doma. U današnjem svijetu komunikacijom na daljinu mogu se ostvariti brojni zadaci, predstavljajući rješenja za različite izazove.

Kao pomoćnica odvjetnika i voditeljica arbitraže, svoj rad prvenstveno usmjerava na stečajne predmete. Iako ima nešto slobodnog vremena, ono je uglavnom posvećeno vlastitom oporavku i samopoboljšanju. Utjehu pronalazi u studiju psihologije, prepuštanju čitanju i usavršavanju svoje crtačke vještine. Međutim, mora se napomenuti da je proces oporavka zahtjevan i da se svaki aspekt života čini napornim. U ovom trenutku nema nikakvih značajnih novosti ili iskustava za podijeliti, ali ostaje predana svom putu iscjeljenja i rasta.

Unatoč tome što je mediji često prikazuju kao simbol pobjede nad anoreksijom, Kristina ima drugačiji stav. Njena borba protiv ove bolesti je daleko od kraja. “Nemam želju biti uzor. Nisam javna osoba. Zadnje što želim je baviti se medijima ili javno istupati; nemam potrebe za tim. To bi samo dodatno dalo težinu mom već Težak sam to put izdržala”, kaže Kristina.

Pred njom je izazovno i opsežno putovanje prema oporavku. Kristina mora ne samo vratiti izgubljene kilograme, već i pomladiti svoje iscrpljene organe i zube. Bolest je njezino koštano tkivo učinila iznimno osjetljivim. Naša jedina težnja je da Kristina pobijedi anoreksiju i ponovo postigne potpuno zdravlje!