OSETILA JE NEPRIJATAN MIRIS SVOG MUŽA: “Optužila sam ga da se ne kupa, kad smo otišli kod lekara svet nam se srušio”

Škotlanđanka po imenu Joy Winsroy posjeduje izvanredan talent otkrivanja Parkinsonove bolesti putem mirisa, postignuće koje je motiviralo znanstvenike da naprave test kožnog brisa za dijagnosticiranje stanja. Winsroy je posumnjala u zdravlje svog supruga Lesa nakon što je iz njega izbijao neobičan miris. Prvotno je to pripisala neadekvatnoj higijeni, a kasnije je to prepoznala kao simptom teške bolesti.

Prije nego što su liječnici Lesu službeno dijagnosticirali Parkinsonovu bolest, Winsroy je svojim izvanrednim sposobnostima potvrdila njegovo stanje. Jasan miris koji je izlazio iz Lesovih ramena i vrata bio je posebno uočljiv, a nakon što je prisustvovao grupama podrške za osobe s Parkinsonovom bolešću, Winsroy je otkrio da drugi s istom dijagnozom ispuštaju sličan miris.

U partnerstvu s tvrtkom Winsroy, znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru napravili su revolucionarni test brisa kože. Analizom sebuma dobivenog s kože pacijenata, test je pokazao impresivnu stopu točnosti od 95% u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. Ova inovativna metoda omogućuje otkrivanje Parkinsonove bolesti.

Nepostojanje kemijskog testa za Parkinsonovu bolest trenutno čini ovaj napredak vrlo značajnim. Znanstvenici predviđaju da će provedba ovog testa omogućiti liječnicima opće prakse da brzo i bez napora dijagnosticiraju bolest.

S približno 145.000 osoba pogođenih Parkinsonovom bolešću samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, ona je postala najbrže rastući neurološki poremećaj na globalnoj razini. Međutim, postoji nada za poboljšanu dijagnostiku korištenjem testa kožnog brisa. Ovaj inovativni pristup ima potencijal za otkrivanje bolesti u ranoj fazi, što u konačnici dovodi do usporavanja njezinog napredovanja.

Potencijal za pravodobniju dijagnozu nešto je za što Joy Winsroy čvrsto vjeruje da bi uvelike poboljšalo sposobnost njezine obitelji da cijeni zajedničke trenutke i učinkovito upravlja bolešću svog supruga. Kroz njezina vlastita otkrića i partnerstvo s istraživačima, postoji obećavajući potencijal za brojne pojedince s Parkinsonovom bolešću da iskoriste dobrobiti u godinama koje dolaze.

BONUS TEKST:

Iako je važno napomenuti da se prirodni lijekovi i alternativni tretmani ne bi trebali smatrati zamjenom za profesionalnu medicinsku skrb, postoje pojedinci koji su zainteresirani za istraživanje prirodnih metoda za ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti ili promicanje opće dobrobiti. Dolje je nekoliko uobičajenih prirodnih pristupa za osobe koje boluju od Parkinsonove bolesti.

Prehrana bogata antioksidansima korisna je za ublažavanje oksidativnog stresa, koji se povezuje s pojavom Parkinsonove bolesti. Antioksidansi, uključujući vitamine C i E, mogu se učinkovito boriti protiv ovog stresa. Izvrsni izvori antioksidansa uključuju voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke.

Redovita tjelesna aktivnost je vrijedna praksa koja može poboljšati ravnotežu, fleksibilnost i snagu mišića, čime se ublažavaju simptomi povezani s Parkinsonovom bolešću. Aktivnosti kao što su hodanje, plivanje, prakticiranje joge i sudjelovanje u tai chiju izvrsni su primjeri vježbi koje mogu polučiti pozitivne učinke.

Konzumacija zelenog čaja može donijeti dobrobiti zbog sadržaja polifenola, koji posjeduje neuroprotektivna svojstva koja pomažu u očuvanju mozga. Redovito uključivanje zelenog čaja u prehranu može biti korisno.

Aktivna komponenta koja se nalazi u kurkumi, poznata kao kurkumin, posjeduje značajna protuupalna i antioksidativna svojstva. Uključivanje kurkume u vaše prehrambene navike potencijalno može dati povoljne rezultate.

Masaža i akupunktura učinkovite su terapije koje mogu pružiti olakšanje od stresa, pospješiti opuštanje mišića i poboljšati ukupni protok energije u tijelu.

Koenzim Q10, antioksidans poznat po svojoj sposobnosti povećanja stanične energije i ublažavanja umora, može biti vrijedan resurs.

Za ublažavanje stresa i poboljšanje općeg blagostanja, primjena tehnika opuštanja kao što su meditacija, fokusirano disanje i svjesnost mogu biti vrlo korisni.

Upotreba eteričnih ulja, poput ulja lavande ili paprene metvice, u aromaterapiji se pokazala učinkovitom u smanjenju razine stresa i poboljšanju raspoloženja.

Kako biste zajamčili sigurnost i učinkovitost bilo kojeg prirodnog lijeka ili alternativnog tretmana, ključno je prethodno potražiti savjet svog liječnika ili specijaliste. Budite oprezni kada koristite prirodne tretmane zajedno s konvencionalnim lijekovima kako biste spriječili potencijalne neželjene interakcije.