KROMPIROVA ZLATICA, LISNE UŠI, PLEMENJAČA-Najefikasniji prirodni rastjerivač

Pogledajte video za KROMPIROVA ZLATICA, LISNE UŠI, PLEMENJAČA-Najefikasniji prirodni rastjerivač.

BONUS ČLANAK: ČESTO SE NOĆU BUDITE DA IDETE U WC? Ovo su simptomi jednog sindroma! Evo šta je u pitanju

 
Imate li često ispuštanje male količine urina? Ova se pojava obično događa tijekom dana, ali također se budite nekoliko puta tijekom noći kako biste mokrili. Nema osjećaja žarenja ili boli prilikom mokrenja.

Je li vam uobičajeno doživjeti iznenadnu, neodoljivu želju za mokrenjem niotkuda?

Ponekad se može javiti iznenadni osjećaj pritiska u donjem dijelu zdjelice, posebno iznad stidne kosti (blizu mjehura). Smatrate li da vam je teško kontrolirati i odgoditi ovaj iznenadni nagon za mokrenjem? Povremeno može iscuriti mala količina urina. Ako možete kratko vrijeme zadržati mokrenje, možda ćete hitno tražiti najbliži zahod, stigavši ​​točno na vrijeme kako biste izbjegli daljnje mokrenje. Tipično, količina oslobođenog urina nije značajna.

Možda vam se to čini čudnim, ali unatoč tome osjećate primjetan osjećaj olakšanja kao da ste se oslobodili barem litre urina. Ipak, za manje od trideset minuta, nagon za mokrenjem ponovno se vraća.

Dopustite mi da ilustriram manifestacije poremećaja mokrenja povezanih sa sindromom preaktivnog mokraćnog mjehura, poznatim kao PAMM (engleski, OAB-OverActive Bladder). Svaki sindrom obuhvaća više simptoma, a PAMM obuhvaća tri primarna, od kojih je najznačajniji hitnost – nagla, intenzivna i hitna potreba za mokrenjem. Drugi simptom ima trećina pacijenata i uključuje urgentnu inkontinenciju – nevoljno ispuštanje određene količine urina, odmah nakon osjećaja hitnosti. Treći simptom je učestalo mokrenje (koje se javlja više od 8 puta u razdoblju od 24 sata), a neki pacijenti to doživljavaju i tijekom noći (više od jednom – naziva se nokturija).

Postoje dva različita oblika PAMM-a koja se moraju razlikovati. Jedan se oblik manifestira kao samostalni sindrom koji nije povezan ni s jednom osnovnom organskom bolešću. Često to nazivam urinarnom inkontinencijom, slično gubitku glasa nakon noći energičnog pjevanja, konzumiranja alkohola i pušenja. U tom slučaju grkljan ostaje organski zdrav, ali je njegova funkcija ugrožena. Slično tome, mjehur može biti slobodan od organske bolesti, ali je njegova sposobnost kontrole mokrenja ometena čestim nagonima i hitnošću, što potencijalno dovodi do inkontinencije. Ovaj poseban oblik PAMM-a također se može pogoršati upotrebom jakih diuretika, pretjeranom konzumacijom alkohola i kofeina. Osim toga, prirodni proces starenja može pridonijeti gubitku apsolutne dobrovoljne kontrole nad urinarnom funkcijom. Nadalje, psihološki poremećaji poput napetosti, stresa, tjeskobe, straha i nervoze također mogu pridonijeti razvoju PAMM sindroma.

S druge strane, neurološki poremećaji uključujući Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu, stanja nakon moždanog udara, Alzheimerovu bolest i određene ozljede leđne moždine, kao i teži slučajevi dijabetesa, također mogu rezultirati oblikom PAMM-a. Osim toga, PAMM sindrom može nastati zbog oslabljene srčane funkcije i prekomjernog zadržavanja tekućine u tijelu. Nadalje, urološka stanja kao što je povećana prostata koja dovodi do nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura, kamenje u mokraćnom mjehuru ili donjem ureteru i određene vrste tumora mokraćnog mjehura mogu doprinijeti PAMM-u. Bolesti bubrega koje uključuju izlučivanje velikih količina urina također su povezane s PAMM-om.

Nepotrebno je davati iscrpan popis, ali ključno je razlikovati dva oblika PAMM-a: prvi je funkcionalan i bezopasan, a drugi je posljedični, gdje temeljna bolest predstavlja stvarnu opasnost, a PAMM postaje izazovnija posljedica za liječiti. Stoga najveću pozornost treba usmjeriti na rješavanje temeljnog uzroka. Čak ni takozvani “bezopasni oblik”, kako sam ga prije nemarno označio, nije doista bezopasan, osobito za pojedince koji rade na pokretnim trakama ili vozače kamiona na dugim relacijama. Teško je zamisliti kako se određena zanimanja mogu održati sa simptomima koje uzrokuje PAMM. Osim utjecaja na profesionalni život, PAMM također umanjuje osobne aktivnosti, poput izbjegavanja putovanja, obroka i rekreacijskih izleta poput odlaska u kino ili kazalište. Tjelesne vježbe postaju ograničene, seksualne aktivnosti slabe, a čak i nečiji pastor može baciti pogled neodobravanja jer više ne ide redovito u crkvu. Želim naglasiti da se nitko ne bi trebao osjećati ciljano; moja namjera je samo naglasiti kako PAMM može značajno umanjiti nečiju kvalitetu života.