Vaši žuti i mlitavi krastavci trebaju OVO: Zapamtite ovaj postupak i djelujte prije nego bude prekasno

Krastavci često pokazuju znakove bljedila, žućenja, savijanja i slabosti ubrzo nakon sadnje, što može ograničiti njihovu sposobnost davanja plodova.

Često se susrećemo s prizorom krastavaca koji izgledaju nezdravo, a razni faktori mogu doprinositi njihovom bljedilu. Žuta boja listova, posebno, može biti uzrokovana raznovrsnim problemima.

Glavni problem koji se javlja je nedovoljna apsorpcija esencijalnih mikronutrijenata potrebnih krastavcima. Manjak magnezija ili željeza često dovodi do žućenja listova. Postoje tri moguća rješenja za ovaj problem.

Tri metode za vraćanje prirodne zelene boje listova uključuju korištenje magnezijevog kelata, primjenu magnezijevog sulfata direktno ispod korijena, ili upotrebu kalimagnezije, mineralnog kalijevog gnojiva koje sadrži dvostruku sol (kalijev i magnezijev sulfat). Upute za primjenu ovih metoda nalaze se na pakiranjima proizvoda.

Kada krastavci ne uspijevaju i listovi im požute, gore navedene metode mogu pomoći.

Ako samo gornji listovi rastu zdravo, ali požute, to ukazuje na nedostatak željeza. Ovaj problem se može riješiti folijarnim željeznim gnojivom ili sprejom željeznog kelata. Detaljne upute za primjenu nalaze se na pakiranju ovih proizvoda.

Nedostatak određenih hranjivih tvari može uzrokovati i izostanak pepela.

Za optimalnu ishranu biljaka, preporučuje se dodavanje pepela u tlo tako da se posipa po gredicama i dobro promiješa. Kako se biljke zalijevaju, pepeo će postepeno dospjeti do korijena, osiguravajući im esencijalne hranjive tvari. Alternativno, može se pripremiti vodena otopina miješanjem 400 grama pepela s vodom u kanti. Nakon što smjesa odstoji nekoliko sati, koristi se za zalijevanje biljaka.

U slučajevima kada su biljke u izuzetno lošem stanju, potrebne su hitne mjere jer će tretmani imati sporiji učinak.

Kako bi se spriječilo slabljenje biljaka uslijed nedostatka resursa, važno je provesti preventivne mjere. Pružajući pravovremenu pomoć vašim biljkama, one će povratiti snagu i vitalnost, omogućujući im da daju zdrave i ukusne plodove.