Krpelji se počinju buditi: Pomiješajte ova 2 SASTOJKA i nikada vas više neće dodirnuti!

Kada temperature porastu iznad 5°C, krpelji se probude iz svog zimskog sna i postanu ozbiljna prijetnja sve do kasne jeseni.

Ovi mali paraziti mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije, pa je važno poduzeti preventivne mjere protiv njih.

Portali za vijesti nude korisne savjete o tome kako se zaštititi od krpelja i njihovih opasnih ugriza.

Zašto biste miješali vlastite preparate protiv krpelja kada postoje mnoge komercijalne opcije na tržištu?

Međutim, samostalno pripremljene smjese imaju svoje prednosti, uključujući blagotvornost za kožu i odsustvo hemijskih pesticida koji se često nalaze u kupovnim proizvodima.

Krpelji predstavljaju opasnost jer mogu prenositi različite bolesti, ugrožavajući kućne ljubimce, djecu i odrasle.

Da biste se zaštitili, preporučuje se osigurati svoje ljubimce odgovarajućom ogrlicom ili remenom, redovno davati oralne lijekove protiv krpelja i koristiti repelente prije izlaska napolje.

Kada se vratite unutra, važno je pregledati kožu kako biste uklonili krpelje prije nego što se zakače i prenesu zarazne bolesti.

Postoje mnogi prirodni repelenti za krpelje koji se mogu lako napraviti kod kuće, koristeći biljke poput ružmarina, kadulje, mente i lavande.

Osim toga, eterično ulje balzamove jele pokazalo se kao izuzetno efikasan prirodni agens za borbu protiv krpelja, ubijajući ih čak i u hladnim zimskim mjesecima.

Nadalje, postoji jednostavan domaći trik za borbu protiv buva i krpelja, koristeći jednostavne sastojke poput destilirane vode, jabukovog sirćeta i limunovog soka.

Ovaj prirodni repelent može biti koristan alat za održavanje čistoće i zdravlja vaših ljubimaca i okoline.