Krtice će ODMAH napustiti vaš vrt bez zamki i otrova..

Jedan uobičajeni problem koji se može pojaviti u vrtovima je prisutnost madeža, čije uklanjanje može biti prilično problematično. Ova stvorenja stvaraju podzemne tunele i, nažalost, imaju tendenciju izgrizati korijenje zasađene vegetacije, što dovodi do propadanja biljaka.

Kada pokušavate eliminirati krtice iz svog vrta biološkim metodama, važno je naoružati se strpljenjem jer može biti prilično teško potpuno iskorijeniti ova stvorenja nakon što se udome.

Da biste započeli proces, započnite lociranjem aktivnih madeža i stajanjem na njih. Umetnite crijevo u najveću krtičnjak i pustite vodu da teče otprilike trideset minuta. Budite uvjereni da se krtica neće utopiti jer posjeduje vješte sposobnosti plivanja; međutim, napustit će potopljeni “hodnik”. Vrijedno je napomenuti da madeži pokazuju povećanu razinu aktivnosti u vremenskom rasponu od 5 do 10 ujutro.

Ako se složenost ovog pristupa čini neodoljivom, alternativno rješenje uključuje korištenje ricinusovog ulja, koje ima vrlo odvratan miris za madeže. Jednostavno pomiješajte 3 žlice ricinusovog ulja s jednom litrom vode i smjesu nanesite izravno na krtičnjak. Osim toga, madeži su izrazito neskloni mirisu limuna. Kako biste iskoristili ovu averziju, uronite komad tkanine ili vatu u sok od limuna i umetnite ga u krtičnjak.

Ako vaš vrt posjećuju aktivni kućni ljubimci, velika je vjerojatnost da nećete imati problema s krticama. Međutim, ako to nije slučaj, ključno je razumjeti da madeže odvraća miris mačaka i pasa. Jednostavno raspršite mačji izmet po krtičnjaku kako biste ih učinkovito otjerali.

Cimet, mljevena ljuta paprika i papar jako iritiraju madeže, što ih čini odličnim izborom za brisanje krtičnjaka. Osim toga, jaki miris češnjaka posebno smeta krtičnjacima, pa može biti učinkovito i posipanje nekoliko češnja po krtičnjacima.

Zova, izvanredan prirodni lijek, može učinkovito istjerati krtice iz vrta. Za pripremu ove otopine skupite i cvjetove i listove biljke zova i stavite ih u kantu. Biljni materijal prelijte vodom i ostavite da stoji nekoliko dana. Nakon što je infuzija spremna, procijedite je i razrijedite s dodatnih pet litara vode. Ovom otopinom nastavite navodnjavati područje oko krtičnjaka prema preporuci Večernjeg lista.