KUĆA LEGENDARNE PEVAČICE JE DANAS TUŽNO MESTO Sve opustošeno, iščupani lusteri, nema ni prozora, evo šta kaže njen usvojeni sin

Esma Redžepova, poznata pjevačica poznata po svom moćnom vokalu, jednako je slavljena zbog svojih izvanrednih humanitarnih napora. Zajedno su ona i njezin suprug Steve Teodosijevski uspješno odgojili nevjerojatnih ukupno 48 djece.

Nažalost, u svojoj domovini Makedoniji mnogi su je zaboravili samo sedam godina nakon njezine smrti. Kuća Esme Redžepove stoji sama u pustom i zaraslom dijelu Skoplja, čuvajući svoju skrovitu prirodu. Esma je gajila san da će se dugo nakon njezine smrti njena kuća pretvoriti u muzej, čuvajući umjetničinu priču i dobronamjerna djela koja je činila kako bi ih buduće generacije cijenile. S opreznom radoznalošću zavirili smo u oronulu nastambu, samo da bismo pronašli jezivu tišinu koja obavija cijelu unutrašnjost. Kuća, koja je trebala biti muzej, u potpuno je ruševnom stanju. Lusteri su iščupani sa stropa, nema prozora ni vrata, a čak je i grob u lošem stanju.

Ova zapažanja iznio je urednik portala Večer.mk u intervjuu za emisiju “Blic dan”. Simeon Atanasov, dijete koje je odgojila Esma, proveo je nekoliko godina boraveći i radeći u drugoj zemlji. Ekskluzivno za Blic TV, Simeon je odlučio podijeliti svoju perspektivu i otkriti razloge koji stoje iza njegove odluke da baci negativno svjetlo na reputaciju ovog umjetnika. Nakon što je Esma umrla prije sedam godina, iza sebe je ostavila dva pomno napisana testamenta.

U tim je dokumentima izrazila želju da sve svoje stvari daruje državi, točnije Ministarstvu kulture, s namjerom da osnuje muzej u kojem bi se ljudi iz svih društvenih slojeva mogli okupljati i cijeniti njezinu zbirku tijekom godina. Autorsko pravo je pripisano meni, a unuci njezine sestre i brata, koji su joj najbliži rođaci, uložili su prigovore i trenutno osporavaju valjanost ove dvije oporuke. Ovom prilikom bih se obratio javnosti i zamolio da se suzdrže od bilo kakvih komentara koji nas, kao njenu djecu, nepravedno optužuju za neispunjavanje obaveza prema Esmi, kao što je čuvanje njenog groba.

Ova optužba je potpuno neutemeljena i duboko boli sve nas koji smo bili dio njezine društvene zajednice svjedocima ovakvih postupaka Ministarstva kulture. S velikim iščekivanjem iščekujem buduće otvaranje muzeja u kojem će biti smještena naša škola. Što je najvažnije, imat ćemo priliku podijeliti ogromno znanje koje smo stekli od Esme i Stevea Teodosijevskog. Iako nam nije biološka majka, brinula se o nama. Svaki dan, dok smo išli u školu, s ljubavlju bi nam pripremala sendviče i voće. Njezina nepokolebljiva predanost osigurala je da nikada ne ostanemo gladni. zaključio je Simeon, a lice mu je krasio topli osmijeh.