Mislila je da ulazi u menopauzu, a onda je saznala da ima rak debelog crijeva: EVO KOJI SIMPTOM JE PRVO OSJETILA

Početne pretrage ukazivale su na anemiju u njezinu slučaju, no liječnik je odlučno zagovarao opsežniji pregled. Karla Mitchell, 36-godišnjakinja koja živi u Velikoj Britaniji, doživjela je ubrzan rad srca u siječnju 2021., što je isprva odbacila kao beznačajno. Međutim, nekoliko sati kasnije osjetila je nelagodu u nogama i osjećaj nedostatka zraka.

Unatoč uvjerenju da ima simptome menopauze, donijela je proaktivnu odluku da se posavjetuje s liječnikom i pobrine se za svoje dobro.

Prvom analizom utvrđeno je da je anemična; No, liječnica je naglasila važnost daljnjeg pregleda, apelirajući na opsežnije analize.

Nakon što je dobila rezultate kolonoskopije, Karla je otkrila informaciju koja će joj zauvijek promijeniti tijek života.

Anemija je usko povezana s rakom debelog crijeva jer je prisutna kod 75 posto oboljelih, pa tako i ove mlade djevojke.

Tijekom mjeseca travnja 2022. Mičel je primila vijest da joj je dijagnosticiran Lynchov sindrom, nasljedni poremećaj koji povećava vjerojatnost razvoja raka debelog crijeva i raznih drugih vrsta raka.

Karla je preuzela odgovornost edukacije pojedinaca o Lynch sindromu, a pritom naglašava važnost prepoznavanja simptoma raka crijeva.

Ova mlada djevojka izrazila je želju da ospori pogrešno mišljenje da rak debelog crijeva pogađa isključivo starije osobe. Istaknula je kako je rak debelog crijeva sve rašireniji među mlađom populacijom.

Rani pokazatelji raka crijeva mogu se očitovati kao promjene u pokretima crijeva, uključujući zatvor ili proljev, praćene nelagodom u želucu, neobjašnjivim gubitkom težine, umorom i prisutnošću krvi u stolici.

Pravovremeno prepoznavanje raka uvelike poboljšava ishode liječenja, o čemu svjedoče i podaci o raku crijeva u Velikoj Britaniji, gdje prežive gotovo svi pacijenti dijagnosticirani u najranijoj fazi.

Nakon dijagnoze raka debelog crijeva, Mitchell je bio podvrgnut hemikolektomiji, kirurškom zahvatu koji je trajao nešto više od četiri sata.

Tijekom ove medicinske intervencije liječnici su uspješno izvukli kancerogenu izraslinu zajedno sa susjednim limfnim čvorovima. Značajan dio, otprilike jedna trećina, njezinog crijevnog trakta je kirurški izrezan.

Mitchell je vjerovala da je njezin rak u prvom stadiju, što je upućivalo na to da se nije proširio izvan stijenke crijeva i da se može lakše liječiti, prije podvrgavanja hemikolektomiji. Međutim, nakon operacije primila je vijest da je njezin rak uznapredovao do trećeg stadija, što znači da se proširio na obližnje limfne čvorove. Zbog toga je morala proći tri ciklusa kemoterapije.

Prema “Insideru”, njezin se tretman pokazao učinkovitim, što je rezultiralo njezinim trenutnim stanjem remisije.