Moćna smola ravna zlatu: Kako tamjan leči i dušu i telo (postnatalna depresija, stres, astma, bronhitis)

Tamjan, mirišlava smola dobivena od azijskih i afričkih stabala Boswellia, poznat je po svojim ljekovitim svojstvima, iako je njegova upotreba na Zapadu rijetka. Uprkos tome, tamjan, odnosno eterično ulje tamjanovca, ima brojne pozitivne učinke na ljudsko tijelo, koristi se u kozmetici, aromaterapiji, religijskim obredima i ima dugu povijest korištenja već 5.000 godina.

U ajurvedi, tamjan se smatra ključnim sredstvom u liječenju artritisa, potiče zacjeljivanje rana, pomaže u balansiranju ženskih hormona i štiti od infekcija. U Egiptu se koristio za balzamiranje tijela, a njegova cijena bila je ravnopravna cijeni zlata.

Tamjan se na Zapadu prepoznaje po svojim protuupalnim svojstvima. Aktivni sastojci tamjana, poput seskviterpena ugljikovodika, monoterpena, diterpena i bosvelijskih kiselina, koriste se zbog svojih protuupalnih učinaka.

Također, tamjan usporava i olakšava disanje, čineći ga idealnim za postizanje harmonije uma i tijela te smirivanje prenapregnutog živčanog sustava. Njegova protuupalna svojstva korisna su i za održavanje zdravlja usne šupljine te sprječavanje infekcija.

Eterično ulje tamjanovca dobiveno destilacijom vodenom parom oleorezina pokazalo se kao bogato antikancerogenim spojevima, što ga čini korisnim u liječenju određenih vrsta karcinoma kao što su rak bešike, tumor na mozgu i maligni melanom.

Kada birate tamjan, možete ga pronaći u različitim oblicima, poput smole, ulja, krema, mirisnih štapića ili kapsula za unutarnju primjenu. Najkvalitetnija smola dolazi iz Omana i Somalije te se koristi za razne tretmane i pripravke. Uz pravilnu upotrebu, eterično ulje tamjanovca može biti učinkovito u tretiranju širokog spektra zdravstvenih problema, poput infekcija, astme, bronhitisa, stresa i depresije.