Seljačko jelo od koprive na kojem su naše nane odrastale: Osim što je jako ukusno I jedno je od najzdravijih

Kopriva je poznata po svojim brojnim zdravstvenim koristima, posebno u jačanju zuba i kostiju te mineralizaciji tijekom razdoblja rasta, trudnoće i dojenja. Ona pruža važan dnevni unos kalcija i obiluje magnezijem, što pomaže u sprječavanju različitih problema kao što su cerebralni, vaskularni, mišićno-tetanični i visceralni problemi.

Osim toga, kopriva osigurava potrebne količine cinka, koji je ključan za održavanje ravnoteže u organizmu. Također, sadrži dovoljno vitamina K, koji ima važnu ulogu u prevenciji krvarenja te se zbog toga popularno naziva “faktor dugovječnosti”.

Važno je istaknuti da kopriva sadrži sastojke poput gvožđa, bakra i vitamina C, koji su ključni za stvaranje hemoglobina. Mangan prisutan u koprivi pomaže aktivaciju gvožđa iz tjelesnih rezervi, što čini njezinu svakodnevnu konzumaciju izvrsnom prevencijom anemije.

Za doručak, možete pripremiti ukusno jelo od koprive. Potrebno je oko 20 vrhova mlade koprive, luk, žlica maslaca, pet jaja, malo mlijeka i kajmak. Koprivu prethodno skuhajte u vreloj vodi pet minuta, a zatim je dinstajte na maslacu s dodatkom sitno sjeckanog luka. Dodajte jaja, malo mlijeka i kajmaka te sve zajedno dinstajte još pet minuta. Ovo jelo je ne samo ukusno, već i nutritivno bogato, pružajući vam potrebne hranjive tvari za energičan početak dana.