MOŽE IZAZVATI OZBILJNA OŠTEĆENJA Soda bikarbona čisti sve, ali za jednu stvar je ne smijete koristit

Soda bikarbona, široko dostupan sastojak u kućanstvu, obično se koristi za čišćenje različitih dijelova vašeg doma, uključujući kuhinje i kupaonice.

Ipak, nije preporučljivo koristiti ga za čišćenje ogledala.

Abrazivna svojstva sode bikarbone pridonose njezinoj popularnosti u prirodnim rješenjima za čišćenje, budući da omogućuje učinkovito čišćenje bez potrebe za pretjeranim ribanjem.

Nadalje, njegova sposobnost izbjeljivanja čini ga vrlo učinkovitom metodom za uklanjanje mrlja s raznih površina.

Dok je soda bikarbona svestrano i učinkovito sredstvo za čišćenje mnogih površina, važno je napomenuti da nije prikladna za sve materijale. S popisa površina koje se mogu sigurno čistiti sodom bikarbonom posebno treba isključiti ogledala. Unatoč njezinoj učinkovitosti i iznenađujućoj primjeni u čišćenju kućanstva, ključno je izbjegavati korištenje sode bikarbone na ogledalima, prozorima i drugim staklenim površinama. Pokušaj čišćenja ogledala sodom bikarbonom može uzrokovati nepopravljiva oštećenja, navodi Krstarica.

Kada se bavite aktivnostima čišćenja, uobičajena je praksa nanositi mješavinu sode bikarbone i vode ili bijelog octa za tretiranje mrlja. Alternativno, možete napraviti pastu za čišćenje pomoću sode bikarbone. Međutim, treba biti oprezan kada koristite sodu bikarbonu na staklenim površinama kao što su ogledala, jer može izazvati trajne ogrebotine ako se snažno trlja.

U početku, ogrebotine mogu biti neupadljive veličine, potencijalno izbjeći vašoj pozornosti. Usprkos tome, kako vrijeme prolazi, te se nesavršenosti mogu pojačati, jer sitne čestice prljavštine i krhotina ostaju zarobljene u njima, što dovodi do vječno zaprljanog zrcala. Nadalje, valja napomenuti da soda bikarbona nije isključivo štetna za ogledala; također se smatra previše abrazivnim za osjetljive površine kao što su drvo, kvarc, mramor i keramika.