NAJB0LJA PREHRANA ZA PAPRIKE: Zalijte mlade sadnice ovim rastvorom i “rađat će” kao lude

Za zdrav rast i obilno plodonošenje, mlade biljke zahtijevaju pažljivu njegu i odgovarajuće uslove, uključujući adekvatno svjetlo, đubrivo i redovno presađivanje.

Kako biste osigurali bujnost biljaka s lijepim lišćem i bogatim cvjetanjem i plodonošenjem, potrebno je posvetiti pažnju njihovoj njezi. Postoji jednostavan recept za prihranu koji možete napraviti od samo tri sastojka koji već imate u svojoj kuhinji.

Za ovu prihranu potrebno je:

  • – 1 kašika suhog kvasca
  • – 1 kašika sode bikarbone
  • – 1 litar tople vode

Priprema:

Sastojke pomiješajte zajedno i ostavite da odstoje dva sata. Nakon toga, razrijedite smjesu s 10 litara vode i zalijte svoje biljke. Kvasac sadrži vitamin B, minerale i druge hranjive tvari koje su korisne za biljke. Dodavanjem kvasca u tlo povećava se koncentracija azota i fosfora, što rezultira boljim rastom biljaka. Soda bikarbona djeluje kao fungicid, uništavajući štetne tvari i sprječavajući pojavu gljivica na biljkama.

Sjetvu paprike najbolje je obaviti u martu, koristeći male posude po vašem izboru, poput teglica, stiropora ili kartona. Kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva, obično krajem maja, paprike se presađuju na otvoreno tlo. Ove biljke vole toplotu i vlažno tlo, stoga je važno redovno ih zalijevati. Prije sadnje, presađeni rasad treba kaliti, što se obično radi 10 do 15 dana prije sadnje, koristeći metod smanjenog zalijevanja i pojačanog provjetravanja kako bi se biljke postupno prilagodile vanjskim uslovima.