Najbolja hrana za borbu protiv demencije koju mnogi ljudi rijetko jedu: Nahranite mozak i sačuvajte pamćenje, uzimajte jednom sedmično!

Prevencija demencije je tema od vitalnog značaja, posebno za starije osobe koje se suočavaju sa sve većim izazovima zdravlja. Kako bismo očuvali pamćenje i funkciju mozga u starosti, ključno je obratiti pažnju na ishranu i aktivnosti koje stimuliraju mozak.

Jedan od načina za očuvanje pamćenja, prema istaknutom srpskom naučniku Vladeti Jerotiću, jest učenje pesama ili molitvi. Stalno učenje novih stvari, sticanje znanja i čitanje korisnih informacija može biti od velike pomoći u očuvanju mentalnih sposobnosti.

Omega-3 masne kiseline su ključni nutrijenti za zdravlje mozga, a najbolji izvor su masne ribe poput lososa, skuše, tunjevine i harengi. Redovna konzumacija ovih riba može pozitivno utjecati na mozak i smanjiti rizik od bolesti kao što je Alchajmerova.

Omega-3 masne kiseline podržavaju zdravlje ćelijskih membrana, promovišu komunikaciju između neurona, pomažu u sintezi neurotransmitera i podržavaju protok krvi u mozgu. Također, podstiču rast moždanog tkiva i podržavaju kognitivne funkcije poput pamćenja. Osim toga, istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od anksioznosti, depresije i demencije.

Uzimanje u obzir pravilne ishrane i aktivnog angažmana mozga kroz učenje i sticanje novih vještina ključno je za očuvanje mentalnog zdravlja i prevenciju demencije u starijoj dobi.