Najefikasniji način da spriječite znojenje – Trik koji pomaže svima!

Znojenje je manje ako nosite svjetle boje, kao i odjeću od prirodnih materijala i rijetkog tkanja. A evo koje prirodno sredstvo pomaže…

Znojenje je najčešća muka svih tokom ljetnjih dana, ali i važna tjelesna funkcija kojom se organizam štiti od prejakog zagrijavanja.

Prejako znojenje se naziva hiperhidroza i predstavlja poseban zdravstveni, ali i kozmetički problem. Dijagnozu je potrebno da postavi ljekar koji može i da preporuči najadekvatniji način liječenja.

Lijekovima se može smanjiti stimulacija znojnih žlijezda, ali se oni uglavnom prepisuju kod sekundarne hiperhidroze – onda kad je prekomjerno znojenje izazvano nekom bolešću ili izmijenjenim zdravstvenim stanjem.

To mogu biti menopauza (karakteristično je znojenje noću), dijabetes, tegobe vezane za tiroidnu žlijezdu, nizak nivo šećera u krvi, ali i neke vrste tumora.

Botoks je savremen i, po mišljenju mnogih lekara, jedan od najboljih načina da se spriječi prekomjerno znojenje, naročito pod pazuhom.

Neurotoksin koji je postao popularan kao sredstvo za “peglanje” bora na licu zaustavlja i rad znojnih žlezda.

Međutim, dobri efekti se mogu postići i bez odlaska ljekaru, prije svega ako je znojenje samo posljedica visokih temperatura, a ne zdravstvenih tegoba.

Važno je prilagoditi ishranu i oblačenje izmenjenim ljetnjim uslovima. Neophodno je izbaciti al*oholna pića, kafu i jake začine.

Kofein i začini direktno stimulišu neurotransmitere u mozgu koji aktiviraju znojne žlijezde. Ovim neurotransmiterima, zapravo, prija opuštanje. Svaka vrsta relaksacije direktno može da utiče na količinu znoja koja vam se sliva niz lice i tijelo.

One thought on “Najefikasniji način da spriječite znojenje – Trik koji pomaže svima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *