NAJMOĆNIJI ASPIRIN IZ PRIRODE: Ova biljka ima antivirusne efekte, evo kako je smijete koristiti

Antiseptička svojstva ove biljke su izuzetno snažna.

Razlog učestalog korištenja matičnjaka je njegova učinkovitost u liječenju upalnih stanja dišnog sustava i probavnih smetnji. Eterična ulja matičnjaka imaju svojstva koja se bore protiv oksidacije i upale, a također nude bakteriostatske i antivirusne prednosti.

Ljekovita svojstva ove tvari proizlaze iz bogatog sadržaja mineralnih soli i rijetke kiseline. Ne samo da njegovi listovi sadrže aktivne tvari koje ublažavaju bol i upalu, već posjeduju i antispazmatična svojstva koja pridonose općem blagostanju tijela.

Istraživanja su pokazala da ekstrakt matičnjaka, koji sadrži ružmarinsku kiselinu, ima protuupalna svojstva. Međutim, to se ne može reći za čaj od matičnjaka, jer nema znanstvenih dokaza koji podupiru njegovo protuupalno djelovanje. Unatoč tome, matičnjak se stoljećima koristi u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini za ublažavanje upala.

U različitim studijama na životinjama ustanovljeno je da matičnjak posjeduje antivirusna svojstva, pokazujući učinkovitost protiv različitih virusa, kao što su HIV-1 i herpes simplex.

Matičnjak je bio predmet istraživanja na životinjama, koje su otkrile njegove antivirusne učinke protiv raznih virusa, uključujući HIV-1 i herpes simplex. Za ovaj fenomen odgovorna je prisutnost kafeinske kiseline, tanina i derivata trimera. Nadalje, antibakterijska i antifungalna svojstva matičnjaka mogu se pripisati visokim razinama citrala i citronelala koji se nalaze u ovom botaničkom primjerku.

Biljka posjeduje snažna antimikrobna i antivirusna svojstva, a čaj dobiven od nje dovoljno je nježan za konzumaciju djece.

Vrijednost eteričnog ulja dobivenog iz ove biljke visoko je cijenjena jer se pokazalo jednako učinkovitim kao i sama biljka.

U matičnjaku možete uživati ​​i tako da ga skuhate u osvježavajući čaj. Za savršenu šalicu jednostavno žličicu osušene biljke prelijte s 2 dl vode.

Ova biljka nudi različite namjene, uključujući eterična ulja, čajeve, tinkture, mješavine i začine, između ostalog.