“NALIVAMO” SE OVOM VODOM, A MOŽE DA NAS KOŠTA ZDRAVLJA! Doktorica Bašić otkriva koja hrana i piće su najštetniji po srce

Prema riječima dr. Bašića, određena hrana i piće mogu štetno djelovati kako na srce tako i na cjelokupno zdravlje organizma. U našoj su zemlji bolesti srca vodeći uzrok smrti, a opće je poznato da prehrana igra značajnu ulogu u dobrobiti srčanog mišića, kao iu održavanju zdravih krvnih žila i normalnog krvnog tlaka. Dok je pravilna prehrana ključna za dugovječnost, postoje brojne zablude o hrani koju treba izbjegavati. Ključ zdrave prehrane nije potpuno izbacivanje “nepoželjnih” namirnica, već njihovo umjereno konzumiranje. Osim toga, ključno je dati prioritet podrijetlu i sastavu hrane koju konzumiramo. Ovu informaciju prenosi https://mondo.rs.

Konzumacija crvenog mesa ne predstavlja nikakvu štetu.

Prevladava zabluda da meso, osobito crveno meso, predstavlja prijetnju zdravlju srca, zbog čega su ga mnogi pojedinci pogrešno izbacili iz svoje prehrane. No, važno je napomenuti da samo meso nije štetno za srce, kao ni mesne prerađevine. Zabrinutost leži u dodavanju aditiva i obradi mesnih proizvoda na visokim temperaturama. Osim toga, izvor mesa koje konzumiramo, kao i sve druge namirnice, uključujući povrće, ima značaj. Kardiologinja i specijalistica interne medicine dr. Snežana Bašić pojašnjava da ne postoji hrana koja sama po sebi šteti srcu. Kada se konzumira umjereno i ima odgovarajući izvor s dobrim sastavom, svaka hrana može biti korisna za tijelo.

Prema riječima dr. Bašića, naše tijelo dobiva esencijalne nutrijente, posebice bjelančevine i masti, iz hrane, točnije mesa. Utjecaj na tijelo nije određen samom hranom, već prisutnošću štetnih komponenti u njoj. Dr. Bašić se zalaže za konzumaciju mesa, posebice crvenog, kao i starijih vrsta mesa poput svinjetine i junetine koje ne sadrže hormone. Ove vrste mesa smatraju se esencijalnim za održavanje ljudskog organizma, dok se janjetina i jaretina preporučuju zbog njihove prikladnosti kao opcija za mlado meso.

No, liječnica ističe da se protivi uvrštavanju piletine u prehranu, navodeći zabrinutost ne samo za zdravlje srca, već i za imunitet.

Prema riječima dr. Bašića, piletina koju danas konzumiramo više nije proizvod prirodne selekcije, već genetski modificirani organizam. Posebno je uzgajan da ima veća prsa, koja su sada nesrazmjerno veća od ostalih dijelova pileta. U prošlosti su batak i karabatak bili glavni dijelovi piletine, a sada je to pretežno bijelo meso. Ova promjena u sastavu piletine nažalost dovela je do njezine povećane konzumacije, posebice među djecom koja zbog toga sve ranije ulaze u pubertet.

Prema njegovim riječima, naša primarna briga je genetski modificirana hrana, kategorija proizvoda koju smo zabranili. Međutim, uznemirujuće je primijetiti da je brojna GMO hrana još uvijek lako dostupna, u rasponu od formule za dojenčad do čokolade, pa čak i do GMO soje, koja je prisutna u širokom spektru prehrambenih proizvoda. Dalje objašnjava da se temeljni uzrok promjena krvnih žila i upalnih reakcija može pripisati poremećaju hormonalne ravnoteže i hormonskim promjenama koje se događaju kao posljedica konzumiranja genetski modificirane hrane.
Prema liječnici, svaki višak hormona može biti toksičan, što znači da unos hormona hranom može oštetiti naše krvne žile. Liječnica ističe i važnost okolišnih čimbenika, poput onečišćenja zraka, koji mogu utjecati na kvalitetu hrane koju konzumiramo. Važno je napomenuti da se gazirana voda ne smatra zdravom.

Prema Bašićevim riječima, sva gazirana pića, pa tako i ona s visokim udjelom alkohola, ugrožavaju zdravlje srca. Međutim, umjerena konzumacija alkohola, točnije jedna do dvije čašice, zapravo može koristiti tijelu pospješujući cirkulaciju.

Naša sugovornica upozorava da prekomjerna konzumacija alkohola može štetno utjecati na srčani mišić. Ona predlaže odabir prirodnog koenzima Q10 kao optimalnog izbora za očuvanje zdravlja srca. Ovaj esencijalni spoj opskrbljuje kisikom mitohondrije, stanične organele odgovorne za rad mišića, čime se hrani srčani mišić. Dodatno, naš liječnik ističe i štetnost gazirane vode, koju naše stanovništvo u izobilju konzumira, jer djeluje zakiseljavajuće na organizam.
Ne mogu se zanemariti štetni učinci ugljičnog dioksida koji se nalazi u gaziranoj vodi. Svaki oblik gazirane vode ima sposobnost značajnog povećanja razine kiselosti u tijelu, što zauzvrat ima dubok utjecaj kako na krvne žile i srce, tako i na cijeli sustav. Razvoj karcinoma može se izravno pripisati povišenoj kiselosti i smanjenom unosu kisika razine. Pojašnjenje je dao doktor Bašić, koji je rekao: „Svaka razina kiselosti neizbježno će dovesti do smanjenja koncentracije kisika u krvotoku, a istovremeno će povećati koncentraciju ugljičnog dioksida.