“Nalazi vam mogu biti idealni, ali ako ovo imate, to vam znači infarkt i smrt”: Tvrdi doktor Emir Solaković

Dr. Emir Solaković, kardiovaskularni kirurg, istaknuo je ograničenja konvencionalnih nalaza kao pouzdane mjere našeg cjelokupnog zdravlja. Istaknuo je ključnu važnost CRP-a (C-reaktivni protein) i fibrinogena u procjeni potencijalnog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Infekcije igraju značajnu ulogu u razvoju takvih bolesti. Kada pojedinac dobije infekciju, to rezultira upalom i oštećenjem unutarnje sluznice krvnih žila.

Prema riječima dr. Solakovića, upala uzrokuje oštećenje stijenke krvne žile, što dovodi do prianjanja cirkulirajućih elemenata poput crvenih krvnih pločica i eritrocita. To dovodi do razvoja arterioskleroze. Dr. Solaković savjetuje da je kod krvne pretrage ključno zatražiti mjerenje CRP-a od svog liječnika. CRP služi kao pokazatelj upale u tijelu. U ovom slučaju leukociti i sedimentacija su od sekundarne važnosti jer se CRP smatra najnaprednijom tehnikom za prepoznavanje upale.

Povišena razina CRP-a, koja ukazuje na upalu, obično se smatra abnormalnom ako prelazi 5. Ova upala je značajna jer je povezana s prisutnošću štetnih LDL masti u tijelu, što potencijalno dovodi do arterioskleroze. Ako vaš CRP ostane povišen unatoč terapiji, to sugerira da trenutni pristup liječenju nije dovoljan. Nasuprot tome, ako se vaš CRP smanji unutar tri dana od početka terapije, to znači da napredujete u pravom smjeru i da se liječenje pokazalo učinkovitim.

Značenje fibrinogena, proteina koji utječe na gustoću krvi, ističe dr. Solaković. Kada se fibrinogen transformira u tanke niti, on ima potencijal začepiti krvne žile. Prekomjerne razine fibrinogena mogu se pripisati čimbenicima poput pretilosti, pušenja, stresa i visokog krvnog tlaka. Ovi elementi zajedno pridonose razvoju krvnih ugrušaka, što može rezultirati srčanim udarom, moždanim udarom ili iznenadnim smrtnim ishodom. Dr. Solaković upozorava da nepoštivanje ovih pokazatelja, čak i ako su svi ostali nalazi optimalni, može imati kobne posljedice.

Ukratko, dosljedno praćenje razine CRP-a i fibrinogena nudi vrijedne informacije o stanju našeg kardiovaskularnog blagostanja i služi kao preventivna mjera protiv teških bolesti. Dr. Solaković ističe važnost temeljitog razmatranja svih zdravstvenih saznanja kako bi se zajamčilo odgovarajuće liječenje i održalo optimalno opće zdravlje.