Naljepnice na Bananama nisu tu bez razloga: Kad vidite šta znače, obavezno ćete ih gledati, a jedan broj na njima je posebno važan

Na bananama, ali i na drugom voću, često su zalijepljene naljepnice koje većina ljudi skida prije jela, obično ne obraćajući previše pažnje na njih. Međutim, ove naljepnice mogu prenositi važne informacije, uključujući i način uzgoja voća. Pored naziva proizvođača, deklaracija bi trebala sadržavati i brojeve koji otkrivaju detalje o uzgoju.

Ako na naljepnici pored imena proizvođača primijetite četiri broja koji počinju s brojem tri ili četiri, to ukazuje da je voće uzgojeno uz korištenje sintetičkih gnojiva. Na primjer, limuni označeni brojem 4033, a banane brojevima 4011.

Naljepnice s pet brojeva, gdje je prvi broj devet, ukazuju da je voće organskog porijekla, što znači da nije tretirano pesticidima i da je uzgojeno na prirodan način.

Ako na deklaraciji vidite početni broj osam, to upozorava da je hrana genetski modificirana (GMO). Takve banane, na primjer, imaju oznaku 84011. GMO, ili genetski modificirani organizmi, su organizmi čiji je genetski materijal promijenjen genetskim inženjeringom. U Srbiji je zabranjen uzgoj, promet i konzumacija GMO hrane, a zakon ograničava prisustvo GMO na 0,9% u proizvodima biljnog porijekla.