Sipajte ovo u Muškatle i cvjetaće kao lude: Ne postoji bolja prihrana za njih od toga

Muškatle su jedna od najomiljenijih vrsta cvijeća kod nas, često viđene na gotovo svakoj terasi. Njihova popularnost, osim po raskošnoj ljepoti, proizlazi i iz lakoće održavanja te pristupačne cijene. Ključna stavka u nezi ovih cvjetova je adekvatna prihrana koja im osigurava vitalnost i dugotrajno cvjetanje.

Saksije s muškatlama mogu biti prekrasan dodatak svakom vrtu ili balkonu, naročito tokom ljetnih mjeseci, a s pravilnom njegom mogu cvjetati sve do kasne jeseni. Za optimalan rast i cvjetanje, važno je osigurati biljkama dovoljnu količinu joda. Nedostatak joda može usporiti rast biljaka i učiniti ih podložnijim bolestima, dok jod pomaže u regulaciji protoka vode i razmjeni kiseonika, čineći ih otpornijim na stresne uslove.

Preporučuje se zalijevanje muškatli vodom obogaćenom prihranom na bazi fosfora dva puta mjesečno od proljeća do jeseni kako bi se podstaklo bujno cvjetanje. Za osiguranje adekvatne količine joda, možete jednostavno dodati kap farmaceutskog joda u litru vode i potom koristiti tu vodu za zalijevanje, s obzirom da se 50 ml ove vode može sipati uz ivice svake saksije. Važno je obratiti pažnju da ne prekomjerno koristite jod kako biste izbjegli oštećenje korijenja biljke, te izbjegavati kombinovanje joda s proizvodima koji već sadrže ovaj element kako biste izbjegli predoziranje.